Godišnjak Medžlisa Tuzla za 2019. godinu

Date:

Medžlis Islamske zajednice Tuzla pripremio je Godišnjak za 2019. godinu.

Ovogodišnje izdanje Godišnjaka Medžlisa Tuzla prati formu prošlogodišnjeg. Stranice su ispisane o mnogobrojnim aktivnostima koje su se realizovale u tuzlanskim džematima, mektebima, ali i Medžlisu Tuzla. Predstavljen je rad službi Medžlisa, kao i svih važnijih manifestacija koje su organizirane u protekloj godini. Predstavljene su kroz tekst, fotografije i plakate kojim su najavljivane.

U rubrici Hutbe akcenat je stavljen na nekoliko tema, poput borbe protiv kockanja, te značaj vakufa, kojom je obilježena i godišnjica vakufname tuzlanskog vakifa Gazi Turali-bega.

U ovom broju objavljen je i intervju sa Hamid-ef. Zahirovićem, kojem je Medžlis Tuzla na obilježavanju 107. godišnjice Ilmijje dodijelio posebno Priznanje povodom 60 godina imamske službe.

U rubrici Tekstovi predstavljena je manifestacija „Šebi-Arus“, tradicija obilježavanja na ovom području, kao i besjede koje su krasile posljednji program. Njegujući kulturu sjećanja, u ovoj rubrici dajemo doprinos tome kroz tekst o genocidima koji su počinjeni nad Bošnjacima.
Ni ove godine nisu zaboravljeni oni koji su obavili petu islamsku dužnost. Objavljan je kraći izvještaj o ikrar-dovi i hadžijama koji su hadž obavili sa područja tuzlanskog medžlisa.

Islamska zajednica u Bosni i Hercgovini je posebnu pažnju ukazala na štetnost kockanja, pa je prateći tu kampanju raspisan literarni konkurs „Kocka je opasna igra“. Najbolji radovi učesnika na konkursu objavljeni su u ovom Godišnjaku.

Sve navedeno dio je ove pisane cjeline koja se nalazi pred nama, poput rumenog ploda u koji je uložen trud, rad, njega i briga, kako čelnih ljudi Medžlisa tako i tuzlanskih imama, vakifa, džematlija i svih onih koji su bili učesnici makar jedne aktivnosti u protekloj godini.

Godišnjak u PDF formatu možete preuzeti ovdje.

(Medzlistuzla.ba)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related