Godišnjica potpisivanja Povelje Kulina bana: Baština BiH svjedoči državničkoj mudrosti

Date:

Ispred zgrade državnih institucija u Sarajevu danas je obilježena godišnjica potpisivanja Povelje Kulina bana koja je upućena dubrovačkom knezu Krvašu i građanima Republike Dubrovnik 29. augusta 1189. godine.

Kako javlja FENA, obilježavanje ove 831. godišnjice realizovano je u organizaciji Međunarodnog centra za mir (IPC), čija je namjera svake godine podsjećati na značaj ovog dokumenta jer je to jedan od najznačajnijih i prvih dokumenta među zemljama ovog dijela Evrope o trgovinskoj saradnji i slobodi kretanja ljudi i roba te pravu na boravak u Bosni i sigurnost garantovanu od strane bosanskog bana Kulina.

Prema riječima direktora IPC, Ibrahima Spahića, ovaj dokument treba biti obavezujući za buduće generacije kako bi te evropske vrijednosti, koje su kroz Ujedinjene nacije postale i svjetske vrijednosti, bile motivirajući faktor za bh. evropske integracije.

– Kada neko ima takvu baštinu kakvu ima BiH s Poveljom Kulina bana koja svjedoči o specifičnoj diplomatiji i državničkoj mudrosti u odlukama prema interesima građana BiH i susjeda, onda to treba biti pouka i za susjede da moraju biti otvoreni jedni prema drugima i da moraju garantirati sigurnost, ali i imati poštovanja prema najbližima – istakao je Spahić.

Naučni saradnik u Institutu za historiju Univerziteta u Sarajevu Nedim Rabić ukazao je na činjenicu kako je Povelja predmet lingvističkih, paleografskih i diplomatičkih istraživanja više od 150 godina, ali i neslavnu istinu da se tog dokumenta sjetimo samo 29. augusta nakon čega se zaboravlja na njegovu važnost.

– Iako se neproporcionalna pažnja daje Povelji Kulina bana u odnosu na druge vrijedne historijske dokumente iz srednjovjekovne Bosne ovo je prilika da se prisjetimo i drugih važnih događaja – dodao je Rabić.

Profesor Tomislav Išek podsjetio je na knjigu osnivača Filozofskog fakulteta i akademika Ante Babića “Diplomatska služba u srednjovjekovnoj Bosni” nazivajući ju kapitalnim djelom, ujedno ocjenjujući da se država BiH sastavljena od dva entiteta danas nalazi u najtežem historijskom trenutku.

Stoga je naglasio da je historiju BiH potrebno posmatrati u dugom kontinuitetu od desetog stoljeća do danas te je ovo podsjećanje u smislu afirmiranja svjetski priznate države koja neće nestati.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related