Gojak: Želim da oživim zaboravljeni i nevini dječiji pogled na svijet

Date:

Svaki čovjek koji ima bar malo djeteta u sebi je zdrav čovjek i kada tu dječiju energiju probudi u sebi uglavnom je jako radostan i sretan. Od tuda i naslov moje izložbe. Kada ljudi dođu u kontakt sa mojim slikama obično kažu – “tvoje slike bude divna sjećanja i emocije djetinstva”. Da, možemo biti pomalo djeca i sada ako to sebi dozvolimo – kaže umjetnica Alena Gojak povodom predstojeće postavke nazvane “Izložba za odraslu djecu” koja će biti otvorena 8. februara u Foto galeriji Jelićeva Centra za kulturu i mlade u okviru Festivala “Sarajevska zima”.

Ta umjetnica ističe da svojim slikama pokušava posmatraču oživjeti taj zaboravljeni i nevini dječiji pogled na svijet.

– Da prikažem slobodu u svakom smislu, da volimo, da se radujemo, da smo hrabri, da imamo pravo na maštanje, snove koji postaju stvarnost. Jednostavno, da razbijemo mrak koji prekriva današnjeg čovjeka i postaknemo ga na rast, ljubav i slobodu koju su osjećali kao djeca – ustvrdila je u razgovoru za Fenu Alena Gojak.

Umjetnica čije slike nude istinsko bogatsvo boja smatra da su boje svuda oko nas, da ona ne uvodi ništa novo sto već ne postoji.

– Sve je već savršeno obojeno u prirodi, a pri tome i u savršenom skladu, nego je čovjek svojim mračnim umom i  bolesnim unutarnjim stanjem obojio sve u sivu i crnu boju, učeći generacije i generacije da je to normalno, a svi znamo da nije. Moj svijet, kao i većini zdravih ljudi, obojen je finim bojama i ako nas bude sve više koji ćemo našim djelima, shvatanjima i trudom mijenjati svijet na bolje, samim tim će sve te neprirodne boje iščeznuti – smatra ona.

“Izložba za odraslu djecu” je deveta samostalna izložba slika Alene Gojak, na kojoj će biti izloženo 18 radova akrilik na platnu.

Alena Gojak rođena je 1983. u Sarajevu. Završila je u Indiji tradicionalno slikarstvo na svili. Trenutno studira ilustraciju. Imala je osam samostalnih izložbi u BiH i u regiji te više od trideset kolektivnih u BiH i u svijetskim metropolama. Zbog specifičnosti kolorita i načina na koji slika, njene slike su našle put u domovima, uredima, javnim mjestima širom svijeta. Učestvovala je i na mnogim humanitarnim događajima.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related