Goraždanski poslodavci traže preispitivanje odluke o uvođenju online nastave

Date:

Udruženje poslodavaca Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde održalo je danas hitan sastanak na kojem su razmatrane posljednje naredbe Vlade BPK Goražde. U ovom udruženju nezadovoljni su što su naredbe donesene pred početak vikenda i, kako su kazali,  bez konsultacija sa poslodavcima, te smatraju da će se nove mjere odraziti na poslovanje privrednih subjekata.

Uz ocjenu da se prilikom donošenja mjera nije vodilo računa o mogućim posljedicama na proces proizvodnje i izvršenje tekućih ugovora, na sastanku su usvojeni zaključci koji će biti dostavljeni Vladi BPK Goražde.  

– Uvođenje online nastave u školama imat će za posljedicu odsustvo velikog broja radnika koji ne mogu ostaviti djecu bez nadzora. Po procjenama ti će se brojevi kretati po 50 ili 60 u većim privrednim subjektima, što dovodi u pitanje uspješnost zacrtanih ciljeva i po ugovorima preuzetih obaveza. Ne vidi se smisao ovakvoj odluci, pogotovo cijeneći što se ostavlja mogućnost da rade kladionice, ugostiteljski objekti i druge slične djelatnosti, a da je  prethodno u škole u cilju održavanja sigurne nastave uloženo u zaštitu djece, nastavnika i profesora putem nabavke pregrada, klupa, maski i druge zaštitne opreme u čemu su finansijski učestvovali privredni subjekti sa područja BPK Goražde – jedan je od zaključaka, prenosi Fena.

Udruženje poslodavaca BPK Goražde zahtjeva da se u krizni štab Ministarstva socijalne politike, zdravstva, raseljenih lica i izbjeglica BPK Goražde imenuje predstavnik Udruženja poslodavaca i da kao član može izraziti uticaj   na privredna društva, radi usklađivanja  donesenih mjera, njihovih ciljeva i potreba privrednih subjekata.

U tu svrhu delegiran je predstavnik  Udruženja poslodavaca u Krizni štab, a poslodavci traže da se hitno razmotri i preispita  donesena naredba o uvođenju online nastave u školama te sugerišu da se ova odluka stavi van snage do daljnjeg, dok se detaljno  ne razmotre pozitivni efekti a i negativne posljedice.

Hitan sastanak Udruženja poslodavaca BPK Goražde održan je  na zahtjev privrednih subjekata iz tri industrijske zone koje imaju najveći broj radnika.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related