Goraždanski ugostitelji: Situacija je teža nego što je bila tokom lockdowna

Date:

Goraždanski ugostitelji upozorili su gradske i kantonalne vlasti da će, ukoliko hitno ne poduzmu odgovarajuće mjere, u narednim mjesecima doći do zatvaranja ugostiteljskih objekata u gradu na Drini i masovnog otpuštanja radnika.

U Udruženju ugostitelja Goražde naglašavaju da je hitno potrebna pomoć jednoj od najugroženijih grana privrede.

– Ugostitelji su trenutno u težoj situaciji nego prilikom potpunog lockdowna u martu mjesecu, jer su tada vjerovali da pandemija neće potrajati i da dolaze bolji dani za ugostiteljstvo. Međutim, već mjesecima rade sa ograničenim radnim vremenom, ali i brojem gostiju koji mogu boraviti u objektu, a uz to, mnogi ne posjećuju lokale zbog pandemije i besparice – ističe predsjednik Udruženja ugostitelja Armin Pišmo, prenosi Fena.

Ističe da se bez pomoći nadležnih, ugostitelji nalaze u bezizlaznoj situaciji.

– Mi ne možemo ni plate isplatiti radnicima i zaista ne možemo dalje. Imali smo neke pomoći, predali smo kada je bio javni poziv i neki su dobili oko 700 KM sa kojima se za jedan mjesec ne može isplatiti radnicima samo doprinosi i plata. Nas 60 posto je odbijeno zbog jednog papira – kaže Pišmo.

Dodatno ogorčenje goraždanskih ugostitelja izaziva i, kako navode, neravnopravan odnos ugostitelja u BPK i primjerice Sarajevskom kantonu, gdje, kako tvrdi Pišmo, i pored većeg prometa imaju i niz drugih povlastica od strane države.

– Po našim saznanjima, oni ne plaćaju bašte i bili su oslobođeni te obaveze, kao i komunalne takse, i nisu dobili račune. Očito je da tamo neko za njih ima više sluha, nego kod nas, iako živimo u istoj državi. Kod nas se nažalost sve radi na štetu ugostiteljstva i umjesto da ljude privučemo u ovaj grad, radi se suprotno. Ulica Zaima Imamovića u kojoj je većina kafića i barova sve je pustija, a objekti zaključani – kaže Pišmo.

Napominje da je na području Grada Goražda oko 150 osoba uposleno u ugostiteljstvu te upozorava da su, ukoliko se nastavi nebriga, otpuštanja neminovna.

– Vjerujte da je došlo do kraja. Ugostitelji traže da im se pomogne, jer u suprotnom svi smo saglasni da ćemo biti prinuđeni otpustiti radnike i poslati ih na biro, te da ćemo najvjerovatnije izaći na proteste – upozorio je predsjednik Udruženja ugostitelja Goražde.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related