Goražde: Pokrenuta dječija amaterska pozorišna scena

Date:

“Budi neko, budi eko” naziv je prve pozorišne predstave izvedene u Centru za kulturu Goražde kojom je zaživjela dugogodišnja ideja pokretanja amaterskog dječijeg pozorišta pri toj ustanovi.

Mladi glumci, pod mentorstvom profesorice i voditeljice amaterske dječije pozorišne scene Senade Aleta, pobrali su sve simpatije publike ukazavši na potrebu podizanja svijesti djece i odraslih o važnosti očuvanja okoliša.

Aleta ističe da je prvobitno premijera predstave bila planirana na Dan planete zemlje, ali je otkazana zbog koronavirusa. Ipak, to nije obeshrabrilo mlade talentovane glumce, u ovom slučaju učenike OŠ “Husein ef. Đozo” uzrasta od 7 do 15 godina da nastave vrijedno raditi.

Svakodnevnim probama i predanim radom iz svakog aktera predstave nastojale su se izvući najvažnije igračke i govorne preference.

Predstava “Budi neko, budi eko” priča je o planeti Zemlji, o tome koliko čovjek svojim idejama o radu zapravo vrlo često šteti baš mjestu gdje živi. Prikazano je to sve kroz dječiju priču, dječije srce, pa je i njena poruka svijetu da čovjek mora i treba da radi zajedno sa prirodom, da sačuva ljepotu planete Zemlje.

– U predstavu je namjerno ubačen lik Oblutka, kamenčića iz plićaka Drine, koji govori o tome kako su nam vode bitne, kako se rijeke moraju čuvati, a ne uništavati smećem ili hidrocentralama. Jaku poruku su djeca sa Drine poslala svima – “Ne damo svoju rijeku, čuvajte je za sve nas” – pojasnila je Aleta, prenosi Fena.

Mišljenja je da je pokretanje amaterskog dječijeg pozorišta bila potreba za svu djecu Goražda.

– Taj dio kulture je ostao po strani jako dugo. Djeci je potrebno pružiti priliku da pokažu kako oni mogu mnogo dati kada je u pitanju rad na pozorišnim tekstovima i kako to sve mogu iznijeti – smatra ona.

Ponosni na konačnu realizaciju ideje pokretanja amaterske pozorišne scene za djecu su i u Centru za kulturu Goražde.

– Ideja o pokretanju amaterske pozorišne scene pri Centru za kulturu postoji već duže vrijeme i drago nam je da se konačno uspjelo u namjeri da sa radom, za početak, krene dječija amaterska pozorišna scena. U narednom periodu plan je širiti krug djece te se na pozorišnim daskama mogu okušati sva zainteresovana djeca, a do kraja godine predviđene su još tri predstave. Također, u planu je i formiranje amaterske pozorišne scene za odrasle – ističe rukovodilac kulturno-umjetničkih djelatnosti Centra za kulturu Mensura Sijerčić.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related