Grabar-Kitarović i Milanović u TV duelu govorili o Predsjedništvu BiH

Date:

Kolinda Grabar-Kitarović i Zoran Milanović, kandidati za predsjednika Hrvatske u drugom krugu koji se održava 5. januara, tokom posljednjeg TV duela uoči izbora govorili su o odnosu s Bosnom i Hercegovinom. Aktuelna predsjednica je kazala da u Predsjedništva BiH nema partnera za razgovor, te da o pitanjima Hrvata treba razgovarati sa svim Hrvatima. 

Grabar-Kitarović je izjavila kako bi njen partner za razgovore trebalo da bude Predsjedništvo BiH, ali kako je Željko Komšić izabran legalno ali nelegitimno, i kako zbog toga nema partnera za razgovor u Predsjedništvu BiH.

– Nastavit ću sarađivati sa Hrvatima u Bosni i Hercegovini kroz razgovore sa vjerskim zajednicima, različitim udruženjima, građanima – kazala je Grabar-Kitarović.

Milanović se dijelom složio kako Komšić ima manjak legitimiteta, ali i kako Milorad Dodik isto tako predstavlja političku činjenicu.

– Tu je i Milorad Dodik i RS, koja je takva kakva je, ona je činjenica, uz sve moje rezerve koje prema tome postoje. Tu su naravno i Bošnjaci kao brojčano najveći politički korpus u BiH. Tu su i Hrvati, Hrvat sam, hrvatski predsjednik i morat ću o tome jako brinuti. To je jako delikatna situacija i rješenje preko noći neće biti. Gospodina Komšića poznajem godinama, ali ne zanosim se iluzijom da je stvari moguće riješiti preko noći – rekao je Milanović.

Naveo je kako se neće ponašati kao hrvatska vlast kada je smijenila ambasadora zato što je otišao na obilježavanje 9. januara u Banjoj Luci, dok se istovremeno prihvaća prisustvo lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića na tom događaju.

Grabar-Kitarović je odgovorila kako i ona smatra da treba razgovarati sa druga dva naroda, ali i sa predstavnicima Evropske unije.

 – BiH treba staviti na drukčiji kolosijek kako bi se stabilizirala –  rekla je ona.

Navela je kako joj je prioritet da tokom predsjedavanja Hrvatske zemlje Zapadnog Balkana uđu u Evropsku uniju, ali da ispune uslove za članstvo.

– Otvorena su pitanja između država na prostoru Zapadnog Balkana. Vodim politiku koja je čvrsto opredijeljena prema Evropskoj uniji i NATO-u – kazala je ona.

Milanović je istakao kako je Hrvatska jača od Srbije.

– Prijetnjama se ne dobija ništa. Dobili smo rat, jači smo. Naša pozicija je superiorna. S tim treba znati upravljati – rekao je on.

(Patria)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related