Grad Zenica za realizaciju mjera energetske efikasnosti utrošio više od milion KM

Date:

Grad Zenica je od 2017. godine kroz javne pozive za sufinansiranje projekata utopljavanja realizirao projekte ugradnje termo-izolacione fasade na 18 stambenih zgrada i projekte zamjene krovova izrađenih od azbestnih ploča na 47 objekata.

Po riječima gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića, za realizaciju navedenih projekata iz budžeta Grada Zenica izdvojeno je čak 1.140.000 KM.

Kazao je da su javni pozivi imali za cilj pružiti sistemsku podršku građanima u poboljšanju energetske efikasnosti stambenih zgrada, što je doprinijelo ljepšem izgledu grada, manjoj potrošnji energenata te manjoj emisiji štetnih plinova i poboljšanju kvaliteta zraka.

Dodao je da će realizaciju ovakvih i sličnih projekata nastaviti i u narednim godinama.

Ulaganje u energetsku efikasnost predstavlja zbir mjera čiji je cilj korištenje minimalno moguće količine energije, tako da nivo udobnosti ostane očuvan i donosi brojne benefite, jer se istovremeno smanjuju gubici u vidu toplote prostora, ali i finansijski gubici, jer zagrijavanje prostorija postaje ekološki prihvatljivije – saopšteno je iz Sektora za odnose s javnošću Grada Zenica.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related