Gradačac: Dovište za domovinu i sjećanje na heroje

Na uzvišenju Bandera, kota 449 kod Gradačca, 20. augusta 2017. godine, otkriven je spomenik svim braniocima Bosne i Hercegovine. Otvaranju spomenika u obliku ljiljana visine 16 metara s pet latica, prisustvovao je veliki broj zvanica iz javnog, političkog i vjerskog života naše zemlje.

Spomenik je postavljen na lokaciji s koje se pruža pogled na Gradačac, Posavinu i dio Slavonije, a vrpcu su presjekli član predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović. Predloženo je da se kod ovoga spomenika održava dovište za domovinu, a dovu za domovinu je proučio muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović. Svečanosti su prisustvovali predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Safet Softić, premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić.

Reisu-l-ulema Kavazović ovom prilikom je kazao: „Ovo je mjesto gdje su rođena u našem narodu dva najznačajnija sina, koji je naš narod dao. Husein-kapetan Gradaščević u Gradačcu i unutar njegove kapetanije, naš predsjendik Alija Izetbegović, koji je rođen u Bosanskom Šamcu, nedaleko odavde. Trebamo to zapamtiti i trebamo to ponijeti u sebi i s ponosom uvijek isticati. Ovaj kraj je bio i ostao kapija naše države BiH. BiH. Znali smo da je neprijatelj jači od nas, da je njegova vatrena moć bila jača nego naša. Znali smo i nešto što oni nisu, odnosno da vjera u Boga, vrijeme i strpljenje čine da se stvari mijenjaju u našu korist. Znali smo i da strpljivošću možemo poraziti neprijatelja i da možemo očuvati naš grad i porodice. Danas kad se sjećamo herojske odbrane našeg grada i naroda, moram kazati da bitka ma koliko bila velika, bitka koja je prošla, nikada nije toliko velika kao ona koju sada vodimo. Ona zahtjeva od nas, sinova ove zemlje, posvećenost, borbu, istrajnost i strpljenje da čuvamo tekovine naše braće i sestara koji su pali za našu domovinu. Kažu, braćo i sestre, nije moćan ona koji pobjeđuje u ratovima. Moćan i snažan je ona koji je sposoban i ima moć da održi mir. Oni koji čuvaju mir danas, to su pravi heroji našeg naroda.“

Reisu-l-ulema Kavazović je dodao da na ovom našem putu, putu slobode, koji još traje, nije važano ako nekada i posrnemo, ali moramo biti ustrajni i ustati iz prašine. Poručio je da pod „Ljiljanom“ pod kojim smo se borili, moramo obnoviti naše zavjete domovini, da smo ustrajni i da ćemo se oduprijeti svim njezinim dušmanima.

U svom obraćanju član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je kazao: Gradačac i kota na kojoj se nalazimo je pravo mjesto za izgradnju spomenika našim ratnicima. Grad „Zmaja od Bosne“, grad 107. brigade koja je prva ponijela čast i naziv viteška, kapija Bosne i Hercegovine… 624 borca ove brigade su svojim životima potvrdili privrženost ovom narodu i zemlji. Preko 1.000 njih je teško ranjeno. Borili su se i ginuli zajedno pripadnici svih naroda u njoj, a prvi komadant je bio Hrvat Ivan Mijačević Mijaš… Zajedničkom borbom, multietničkim sastavom jedinice, a naročito dobrom saradnjom Bošnjaka i Hrvata, Gradačac i 107. brigada su branili samu bit i dušu BiH, kako je to rahmetli Alija Izetbegović definisao. Ideju da pripadnici različitih vjera, kultura i identiteta mogu živjeti zajedno“, kazao je Izetbegović.

Izetbegović je podsjetio na poruke njegovog rahmetli oca, prvog predsjednika samostalne i suverene BiH, Alije Izetbegovića, koji je kazao da Bošnjaci imaju svoj nacionalni program, a on se sastoji u tri riječi: Država Bosna i Heregovina.

„Podignimo visoko naše zastave, odbacimo strahove i sumnje. Umjesto toga, radimo vrijedno kako najbolje znamo, svjesni da naš život i naša smrt, da naša sudbina nisu u njihovim već u Božijim rukama. U toj vjeri je naša sloboda, naša snaga i ako Bog da naša pobjeda. Neka je rahmet na našeg Aliju Izetbegović, na sve šehide koji su se borili i izborili slobodu naroda u ovoj zemlji“, kazao je Izetbegović.

Federalni ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević poručio je “neka se Bosnom širim miris ljiljana iz Gradačca”, a premijer TK Bego Gutić da BiH nije idealna, ali da je moramo nastaviti graditi, te da to mora biti podsjetnik na sve žrtve heroja naše domovine.

Ideja za izgradnju spomenika koji je posvećen svim borcima Armije RBiH i 107. Viteške brigade proistekla je 2011. godine od Udruženja boraca “Patriotska liga” Gradačac, a cijeli projekat finansijski su podržale vlade Federacije BiH i Tuzlanskog kantona, kao i privredni subjekti i pojedinci.

“Ovaj ljiljan zbog kojeg smo se danas okupili sastoji se od pet latica koje simboliziraju zonu petog bataljona, pet stubova vjere, zvijezdu petokraku, te čvrstoću i veličinu šake. Oko njega se nalazi sedam stilizovanih vojnika koji čine jačinu odbrane, odnosno sedam korpusa i sedam bataljona naše 107. Viteške brigade”, rekao je Tasin Okić, predsjednik Udruženja boraca “Patriotska liga” Gradačac.

Sličica Želim Print