Građani pohvalili potez Vlade FBiH da se spriječi rast cijena hrane

Date:

Predstavnici Vlade Federacije BiH i Udruženja poslodavaca Federacije BiH održali su jučer sastanak o provedbi prošlosedmične Vladine odluke o neposrednoj kontroli cijena za pojedine osnovne životne namirnice i druge prozvode. 

Kako je rečeno nakon sastanka, svi su saglasni da je zaštita građana na prvom mjestu, ali da se mora voditi računa i o trgovcima koji zapošljavaju veliki broj građana, kako ne bi poslovali s gubicima. Konačnu odluku o kontroli cijena donijet će u četvrtak Federalna vlada.  

Građani s kojima smo razgovarali navode da je za svaku pohvalu to što je Vlada Federacije BiH odlučila “stati u kraj divljanju cijena”. 

– Svaki rast cijena je udar na domaćinstva u našoj zemlji. Posebno se to odrazilo u vrijeme pandemije. Zabrana rasta cijena osnovnih životnih namirnica pomoći će svima, mnogima svaki fening je bitan – kazala je Alma Mujić. 

Penzionerka Hasiba Demir ističe da je njoj bitno da se zaustavi rast cijena hljeba, ulja, brašna. Svako povećanje cijena ovih namirnica, kaže, smanjuje broj artikala u njenoj potrošačkoj korpi. 

– Cijene su nekontrolirano povećavane, a kilaža proizvoda smanjivana. Penzionerima koji žive od 380 maraka puno je da hljeb plaćaju skuplje od marke. Nekada sam znala za 100 maraka kući donijeti dvije kese namirnica. Sada za te pare, koliko trošim mjesečno na hranu, kupim najosnovnije. Za svaku pohvalu je ovaj potez Vlade. Nisam pročitala u medijima da su druge zemlje to uradile. Puno nam znači ta briga – kaže Demir. 

Pitali smo i trgovce o ovom potezu. Bez obzira na tešku situaciju, slažu se da osnovne životne namirnice ne smiju više poskupiti.

– Mi platu zarađujemo od prodaje, ali cijene hrane ne treba povećavati, posebno u situacijama u kakvim se sada cijeli svijet nalazi. Ljudi ne smiju biti gladni. Prodaje je ionako opala, kupuje se upola manje nego prije. Da cijene porastu, tek tada bi prodaja stala – kazao nam je Almir Hota. 

Na jučerašnjem sastanku federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović je kazao da je bilo riječi i o evaluaciji implementacije nedavne Odluke Vlade FBiH o pripisivanju mjera neposredne kontrole cijena i utvrđivanju maksimalne visine marži, na način da se ona optimizira kako niko ne bi bio na gubitku.

– Odnosno, da amortizacija negativnih ekonomskih uticaja zbog pandemije COVID-19 bude izbalansirana, da bude na optimalnom nivou – naveo je Vujanović.

Prema njegovim riječima, zaštita životnog standarda naših građana, u ovom slučaju, jeste zaštita više od 93.000 uposlenih, konkretno 95.000 uposlenih u trgovini na veliko i malo. Napomenuo je da taj sektor “hrani izravno, dominantno i neizravno, više od pola miliona naših građana”.

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović je ocijenio da je sastanak bio konstruktivan, te da su vrlo otvoreno razgovarali.

– Prezentirali smo zašto nam ovakva odluka ne odgovora, nije prihvatljiva za naše članice koje se bave veletrgovinom, trgovinom i proizvodnjom – naveo je Smailbegović i izrazio nadu da će doći do rezultata, da se koriguje ova odluka na način da bude prihvatljiva bar u nekom minimumu posebno za trgovce. 

(A.N./Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related