Građani sinoć ispred Skupštine Srbije protestvovali zbog uvođenja policijskog sata

Date:

Sinoćnji protest ispred u Beogradu, održani ispred Narodne skupštine zbog stavljanja ovog grada u karantin i uvođenja policijskog sata, trajao je nekoliko sati, a za večeras je najavljen novi skup.

Bilo je povrijeđenih, i među demonstratima i među policijom.

Protesti su počeli nakon što je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić najavio zabranu okupljanja za više od pet ljudi, te policijski sat koji će biti na snazi od petka do ponedeljka.

Nakon toga, brojni demonstranti su se okupili ispred Skupštine Srbije nezadovoljni ponovnim uvođenjem policijskog sata u Beogradu. Probili su vrata parlamenta i ušli u zgradu, ali ih je žandarmerija ubrzo zaustavila i izbacila napolje.

Građani su ponovo pokušali upad bacajući baklje i limenke nakon čega je policija odgovorila suzavcem, prenose mediji.

Vučić je jučer na konferenciji za novinare u Beogradu kazao da je jučerašnji dan bio najteži dan od početka pojave koronavirusa, podsetivši da je 13 osoba preminulo u protekla 24 sata.

Prema njegovim riječima, u ovom trenutku se više od 120 ljudi nalazi na respiratorima, u bolnicama je slobodno 376 respiratora, u magacinu ima još 578 kliničkih respiratora, u roku od osam dana biće još 1.100 respiratora, dok ima i 122 mobilna respiratora.

Vučić je ocijenio da je situacija alarmantna u Beogradu, a ozbiljna u još četiri grada u Srbiji.

On je precizirao da je skoro 4.000 pozitivnih na koronavirus u bolnicama, te da su beogradske bolnice gotovo pune.

– U skladu sa tim, od sutra (8. jula) biće zabranjeno svako javno okupljanje za više od pet ljudi, bilo u otvorenom, bilo u zatvorenom prostoru, a od petka idemo na dugački policijski čas, koji će trajati do ponedeljka, a od ponedeljka ćemo videti”, kazao je sinoć Vučić.

Naveo je da će kretanje biti obezbjeđeno ljudima sa ljubimcima, majkama sa djecom i penzionerima, te da će detalji biti poznati u zaključku Kriznog štaba.

Predsednik Srbije je kazao i da je u zemlji 455.604 građana testirano i da u Novom Pazaru u ovom trenutku ima 33 respiratora.

– Što se tiče situacije u Novom Pazaru, ona je značajno bolja, ali zbog težine stanja pacijenata imaćemo još nekoliko dana smrtnih slučajeva, ali će se onda to zaustaviti, jer smo, čini mi se uspjeli da taj snažan nalet epidemije zaustavimo – dodao je.

On je kazao i da će protiv gripe morati da budu vakcinisani pripadnici Vojske, svi šalterski službenici, djeca od tri do 12 godina, najveći dio penzionera, svi hronični bolesnici, kako bi se “izbjegao sudar gripe i koronavirusa”, te da će sljedeći talas koronavirusa biti u novembru.

Vučić je najavio da će biti i dvije velike COVID-19 bolnice na Batajničkom drumu i u Kruševcu.

(Anadolija)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related