Gradska biblioteka Bugojno: 160 novih naslova

Date:

Prošlu 2021. godinu u Gradskoj biblioteci Bugojno okončali su sa 160 novih naslova, koji su dostavljeni od Fondacije za bibliotečku djelatnost entiteta Federacija Bosne i Hercegovine.

Radi se o tradicionalnoj aktivnosti pomenute Fondacije, koja od otkupljenih knjiga različitih izdavača dostavljaju knjige bibliotekama.

Od dostavljenih knjiga bibliotečki tehničar Sanel Ugarak posebno izdvaja “Sabrana djela” Muse Ćazima Ćatića.

Ugarak je pozvao sve ljubitelje knjige da dođu u Gradsku biblioteku i izaberu nešto za čitanje. Dodao je kako je u toku inventura knjižnog fonda koji broji oko 30.000 knjiga.

– Ozbiljnija Inventura se nije radila desetak godina i pozvao bih sve građane Bugojna ukoliko u svojim kućnim bibliotekama imaju knjige sa pečatom bugojanske biblioteke da iste donesu u Gradsku biblioteku i tako pomognu ovaj značajan posao. Za zadržavanje knjiga neće biti obračunat nikakav novčani iznos. Intencija Gardske biblioteke je da se u prosjeku obezbijedi po jedan naslov dnevno tokom cijele godine, dakle, da police biblioteke budu godišnje obogaćene sa 350 do 360 novih knjiga – poručio je Ugarak.

Naglasio je da broj onih koji podižu naslove iz Gradske biblioteke i u prošloj godini je bio zadovoljavajući i pored činjenice da veliki broj, posebno mlađih knjige i različite publikacije čitaju uglavnom posredstvom interneta, odnosno online biblioteka. Oni stariji su uglavnom ostali vjerni čitanju knjiga odlaskom u biblioteku.

Ugarak očekuje da će se po oglašavanju prestanka pandemije koronavirusa ponovo vratiti običaj masovnijeg dolaska u biblioteku i biranja brojnih naslova koje posjeduje bugojanska gradska biblioteka.

(A.Mandžić/Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related