Gradska biblioteka u Travniku: dostava knjiga na kućna vrata kao simbol solidarnosti u vrijeme pandemije

Date:

Gradska biblioteka u Travniku, iako nije otvorena za javno korištenje zbog preventivnih mjera nastalih usljed borbe protiv panedmije koronavirusa, svojim članovima nudi i dostavu knjiga na kućnu adresu.

Zatvoreni su i Dječiji i Centralni odjel te otkazana sva događanja od proglašenja vanrednog stanja u našoj zemlji.

Direktor Gradske biblioteke Dženan Kos kaže kako su članovi Centralnog odjeljenja Biblioteke, nastanjeni u užem gradskom području Travnika, dobili mogućnost da putem telefona ili slanjem zahtjeva putem zvanične Facebook stranice ili e-maila zatraže dostavu knjiga do kućnih vrata.

– Pokazalo se to posebno korisnim onda kada je uvedena zabrana kretanja za građane starije od 65 godina – dodaje Kos.

Nedavno su završeni i radovi na renoviranju prostorija Gradske biblioteke, a njeno svečano otvorenje trebalo je biti realizirano u sklopu manifestacije Dani općine Travnik koja se održava u mjesecu martu svake godine.

Realiziran je projekat rekonstrukcije poda podijeljen u dvije faze: čitaonica i odjel za prijem čitalaca i depo za smještaj knjiga i kancelarijski prostor.

– Realizacijom ovog projekta trajno je riješeno pitanje kapilarne vlage, opasnosti od dotrajalih elektroinstalacija, sigurnosti radnika i zaštita od požara, višestruko je promijenjena mikroklima u biblioteci koja je nužno potrebna za adekvatan smještaj knjiga, časopisa, elektronskih zapisa i druge bibliotečke građe – kaže Kos dodavši kako je sve ovo bio povod za svečanu promociju i otvaranje vrata renovirane biblioteke.

– Kada ovaj nevakat završi, vjerujem da ćemo još više biti radosni i na najljepši način nadoknaditi ono propušteno – kazao je.

Gradska biblioteka u Travniku osnovana je prije 73 godine i posjeduje nekoliko desetina hiljada knjiga te redovno obnavlja fond novim izdanjima i knjigama koje su popularne i čitane u Bosni i Hercegovini, regiji, ali i svijetu. U prošlosti je imala veliku vrijednost jer je bila značajno kulturno mjesto Travnika. Kroz vrijeme ostala je stajati kao simbol duhovnog, kulturnog i obrazovnog mjesta na kojem su se sastajali mnogi Travničani.

Njen bibliotečki fond sačuvan je i u toku agresije na našu zemlju. Danas, decenijama kasnije, od njenog osnivanja, Biblioteka širom otvara svoja vrata stalnim i novim članovima u nadi da će se nastaviti njegovati kultura čitanja jednog društva.

(K.S./Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related