Gradska uprava Čikaga podržala gradnju spomenika prijedorskim žrtvama

Predstavnik Instituta Mirsad Čaušević je između ostalog rekao da je bh. zajednica u Čikagu najrazvijenija, najobrazovanija i ekonomski najmoćnija u Sjevernoj Americi te da je dugogodišnjim radom dala veliki doprinos prezentaciji najboljih vrijednosti BiH.

– Više od 100 godina bh. zajednica kroz različite programe daje doprinos da Čikago zaista bude veliki grad u kome se poštuje i prhvata drugo i drugačije. Sa Bosanskom zajednicom Čikago je bolji, otvoreniji grad – rekao je.

Predstavljajući projekt izgradnje spomenika u Čikagu, podsjetio je da je od 1992. do 1995. godine na BiH izvršena agresija te da je nad njenim građanima izvršen najteži oblik zločina, ratni zločin, zločin protiv čovječnosti i genocid.

– Jedan od gradova u kome je izvršen najmasovniji zločin je Prijedor, koji je u svjetsku ratnu historiju ušao sa najviše koncentracionih logora smrti, najviše masovnih primarnih, sekundarnih i tercijarnih grobnica, grad sa najviše osuđenih ratnih zločinaca – istakao je Čaušević.

Kazao je da je njihova želja je da se taj spomenik izgradi u Prijedoru, ali da lokalne vlasti to uporno odbijaju.

Imajući u vidu da se u Čikagu nalazi veliki broj preživjelih žrtava i članova njihovih porodica iz Prijedora, Čaušević je zaključio da gradnja spomenika u Čikagu, čiji je značaj ogroman za žrtve zločina, najlogičnije rješenje, saopšteno je iz Instituta za istraživanje genocida Kanada.

(FENA)