Grčka optužuje Tursku za podrivanje stabilnosti i sigurnosti na Mediteranu

Date:

Grčki ministar vanjskih poslova u srijedu je optužio Tursku da podriva stabilnost i sigurnost na istočnom Mediteranu i izaziva probleme svim svojim susjedima, istovremeno kršeći grčki zračni prostor i teritorijalne vode iz dana u dan.

Ministar Nikos Dendias osudio je turske akcije u posljednjim mjesecima u Egejskom moru, koje razdvaja dvije zemlje, tvrdeći da Ankara “mora odustati od svoje nelegalne diplomatije topovnjača”.

Dendias se obratio novinarima tokom posjete grčkoj sjeveroistočnoj granici s Turskom, dok je bio u pratnji šefa evropske diplomatije Josepa Borrella.

NATO saveznice i susjedi Grčka i Turska dugo vremena imaju složene odnose, a dvije zemlje našle su se na rubu rata tri puta od 1970-ih godina. Opterećeni nizom bolnih pitanja, uključujući teritorijalna sporenja na Egeju, njihovi odnosi postali su sve zategnutiji u posljednjim mjesecima.

U ovoj je godini turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan objavio da su granice s Evropom otvorene za migrante koji žive u Turskoj i žele da krenu prema Evropskoj uniji. Iako Turska također dijeli granicu s drugom članicom EU, Bugarskom, jedino su kopneni granični prelazi s Grčkom rute za desetke hiljada migranata koji zahtijevaju da im se dopusti prelazak granice.

Dendias je opisao akciju Ankare kao “eksploataciju, sa strane Turske, nadanja hiljada civila za boljim životom, pogrešno navođenih kampanjom dezinformacija turskih zvaničnika na najvišim nivoima”.

Dendias i  Borrell obišli su graničnu oblast u regiji Evros, gdje su se migranti okupili krajem februara.

– Veoma je jasno da smo odlučni da zaštitimo vanjske granice Evropske unije i mi snažno podržavamo grčki suverenitet – izjavio je Borrell.

Kazao je da je njegova posjeta Grčkoj bila planirana ranije, ali da je pomjerena nakon nedavnih incidenata s Turskom “u cilju iskazivanja naše solidarnosti i naglašavanja da veoma snažno dijelimo vaše brige”.

Grčka i Turska također su u sporu oko prava na eksplotaciju nafte i gasa u Mediteranu, dok su Grčka, Kipar i Turska izrazili zgražanje turskim sporazumom s međunarodno priznatom vladom u Libiji o pravu nad dijelom Mediterana za koji one tvrde da krši njihova suverena prava.

(Fena)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related