Grupa iz Bosne i Hercegovine otputovala na umru, prvo putovanje nakon pauze od dvije godine

Date:

Nakon pauze od gotovo dvije godine u organizaciji Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, 24. januara, sa Aerodroma Sarajevo na umru je otputovala prva grupa mu'atemira.

Dževad Hadžić, rukovodilac Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice, podsjetio je da je zbog okolnosti uzrokovanih pandemijom Covid 19, odnosno restrikcija koje su vlasti Kraljevine Saudijske Arabije donijele u cilju zaštite života i zdravlja u prethodnom periodu bio onemogućen, odnosno otežan, ulazak u Saudijsku Arabiju.

– To je rezultiralo prekidom od gotovo dvije godine tokom kojih vjernici nisu bili u mogućnosti otputovati na mubarek mjesta Mekke u Medine radi obavljanja ibadeta umre. Od momenta objavljivanja poziva za prijavljivanje na umru Ured za hadž i umru je u rekordnom vremenu zaprimio predviđeni broj prijava, zbog čega je jedan broj zainteresiranih ostao uskraćen putovanja u januaru – naveo je Hadžić.

Naglasio je da je poseban osjećaj što Islamska zajednica uživa povjerenje džematlija i što većina njih nije imala dvojbi s kime ići na ovo putovanje.

Tokom planiranja, organiziranja i realizacije putovanja jedna od poteškoća s kojom se Ured susretao je da u okolnostima pandemijom uzrokovanih restrikcija precizno iskoordinira poslove svih subjekata uključenih u realizaciju ovog mubarek putovanja, naveo je Hadžić.

–  Drugi problem s kojim se Ured susretao je da na veliki broj upita koji se odnose na ograničenja koja su donijele vlasti Saudijske Arabije dadne cjelovite informacije zainteresiranim vjernicima. Vrijedi spomenuti da su vlasti Saudijske Arabije donijele ograničenja po pitanju starosti tako da djeca mlađa od 12 godina ne mogu dobiti vizu za ulazak. Također, svaki aplikant za vizu je dužan predočiti dokaz o vakcinaciji. Prije ulaska u državu svaki putnik je obavezan imati negativan PCR test. Pored toga, postoje i ograničenja po pitanju ulaska u mekkanski harem što nadležne Saudijske vlasti putem namjenski kreiranih on link aplikacija nadziru i kontrolišu – objasnio je Hadžić.

Sa vodičem Aljo-ef. Cikotićem na put je od ukupno 43 prijavljena putnika krenulo njih četrdeset. Tri putnika su, nažalost, bila onemogućena da otputuju jer su bili pozitivni na Covid 19.

– Emocije je zaista moguće primijetiti na licima naših saputnika. Oni su jedva dočekali priliku da, u organizaciji Ured za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice, dođu i posjete mubarek mjesta. Let je protekao u lijepom ambijentu, s obzirom da je u Sarajevu bilo vedro poletjeli smo na vrijeme, ali i došli u Džidu na vrijeme – javio je za Preporod.info iz Džide vodič Aljo-ef. Cikotić.

Dodao je da su svi putnici dobro.

– Procedura na aerodromu u Džidi je brzo prošla, s obzirom da je napravljen novi aerodrom, da ima puno šaltera i da smo mi imali pripremljenu svu dokumentaciju. Vjerovatno da je ova pandemijska situacija bila uzrokom da se neke stvari i ubrzaju. Nakon prolaska procedura na aerodromu, dočekala nas je agencija koja je zadužena za naše mu'atemire. Sada putujemo u Medinu – rekao je Aljo-ef. Cikotić.

Dževad Hadžić je za Preporod.info predstavio i plan putovanja.

– Mu'atemiri će Medini boraviti sljedećih pet dana. Tokom boravka u Medini bit će u prilici da dnevne namaze obavljaju u Džamiji Allahovog Poslanika, a.s., da posjete mubarek Revdu, da poselame Muhameda, a.s., da posjete Bekiju, te da organizovano zijarete Uhud, Kuba Kibletejn i Hendek. Po završetku boravka u Medini mu'atemiri će se zaputiti prema Mekki, zaustavljajuci se pri tom na Mikatu Zu'l-Hulejfa gdje će zanijetiti obavljanje umre – rekao je.

Po dolasku u Meku bit će organizirano zajedničko obavljanje umre.

– Tokom sljedećih šest dana mu'atemiri će biti u prilici da redovno obavljaju namaze u Mesdžidu'l-haramu te da posjete Arefat, Muzdelifu, Minu i Džebel-i-nur. Povratak u Bosnu i Hercegovinu je planiran 4. februara u popodnevnim satima – rekao je.

Poručio je da je siguran kako će, i pored restrikcija, naši mu'atemiri na mubarek tlu Meke i Medine i u ozračju dva harema napuniti baterije svojih duša i u našu domovinu Bosnu i Hercegovinu se vratiti s imanskom svjetlošću kojom će sijati u svom okruženju.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related