Grupa “Putevima spasa i slobode – Doboj” stipendira Muamera Jusufspahića

Muamer Jusufspahić je četrnaestogodišnji dječak čiji je otac 2009. godine smrtno stradao u saobraćajnoj nezgodi kada je Muamer imao svega jednu godinu.

Muamer nastavlja život sa svojom majkom Eminom koja se borila da prehrani njih dvoje jer nisu imali nikakvih primanja. Majka Emina je narušenog zdravlja prije nekoliko dana preselila na ahiret.

Muamer je završio 9. razred i ima namjeru upisati četverogodišnju saobraćajnu školu, a dalju brigu o njemu preuzela je njegova tetka Kadira Zec.

Članovi neformalne grupe “Putevima spasa i slobode – Doboj” su stupili u kontakt sa tetkom, te su je obavijestili da će grupa do završetka školovanja stipendirati Muamera mjesečnom stipendijom od 100 KM, počevši od mjeseca juna. 

Pojašnjavajući ovaj oblik aktivizma, koordinatori grupe Hrnjadović Edhem i Bećirović Ibrahim ističu kako se oni u okviru redovnih aktivnosti nastoje baviti i humanitarnim radom.

– Pored učestvovanja na marševima mira ova grupa vrlo često organizuje humanitarne akcije za pomoć ugroženim licima. Početkom pandemije ova grupa osniva i svoj Fond solidarnosti, koji funkcioniše uplatom člnarine svojih članova, svako po svojim mogućnostima – pojasnili su koncept i početke vlastitog humanitarnog rada.

Kako navode, značajno se pokazati poseban senzibilitet spram jetima.

– Od samog početka pored uplaćivanja pomoći za liječenje i uručivanja robnih paketa, naša želja je bila i da stipendiramo jetime. Vidjevši Apel za pomoć četrnaestogodišnjem Muameru iz Bugojna, koji je objavila njegova razrednica Velić Fazila, donijeli smo odluku da mu do kraja školovanja svaki mjesec počevši od mjeseca juna uplaćujemo stipendije u iznosu od 100 KM – istakli su.

Ovi aktivisti su danas obišli Muamera, uručili mu prvu stipendiju i laptop.

– Radost koju smo na kratko izmamili na njegovom tužnom licu tjera nas da u narednom periodu nastavimo i dalje raditi, te  druge podsticati, jer naše je samo ono što damo – predstavili su vlastite dojmove nakon ove posjete.

(Preporod.info)