Gürkan Uygun u Sarajevu: „Primjetan je spoj Istoka i Zapada“

Date:

U organizaciji Instituta Yunus Emre a uz podršku glavne Direkcije za kinematografiju Ministarstva kulture i turizma Republike Turske sinoć je otvorena deveta „Sedmica turskog filma“ u sklopu koje će se do 15. decembra održati projekcije uspješnih ostvarenja turske kinematografije. Neke od projekcija na ovogodišnjem programu prikazivanja održat će se u 23 grada naše zemlje.

Film „Ljeto u Ankari – oproštajno pismo“ otvorio je manifestaciju u Kinu Meeting Point a specijalni gost u Sarajevu je i glavni glumac ovog ostvarenja, Gürkan Uygun koji je bh. javnosti poznat najprije po ulozi Mematija u igranoj seriji „Dolina vukova“. Ovaj glumac ostvario je zapažene uloge i u serijama Sulejman Veličanstveni i Payitaht Abdülhamid.

„U Sarajevu sam prvi put i moram priznati kako mi se grad dopao. Primjetan je spoj Istoka i Zapada. S jedne strane vidimo sliku koju smo svi navikli gledati u Turskoj i na ljude koji su nam veoma bliski, ali i kulturu i arhitekturu. S druge strane, vidimo i ljude koji teže prema Evropi i evropskom načinu života, a to nemamo priliku vidjeti u svakom gradu“, kaže Uygun komentarišući boravak u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Umjetnost ne poznaje granice

Kinematografija je univerzalna poveznica između zemalja, posebno ako ih veže mnogo zajedničkih stvari, zaključeno je to na press konferenciji u Ambasadi Republike Turske u BiH povodom otvaranja „Sedmice turskog filma“.

„U Turskoj je umjetnost zaista cijenjena i na visokom je nivou. Naši umjetnici se, posljednjih godina kreću van države prema mnogim evropskim i američkim odredištima, vrijedno rade sa drugim autorima i kinematografima“, kaže Uygun.

Jedan od motiva u turskoj kinematografiji svakako je i bogata historija koju karakteriziraju različiti događaji, usponi i značajne prekretnice, posebno u periodu Osmanske vladavine a što se primjeti i u adaptacijama različitih vremenskih epoha u igranim serijama.
Također se osvrnuo i na određene prednosti bosanskohercegovačkih autora, te motiva na osnovu kojih kreiraju nove ideje koje će se kasnije preslikati na filmsko platno.

„Mišljenja sam da se u Turskoj ne živi kultura dovoljno snažno kao ovdje u Bosni i Hercegovini. Ipak, Turska je bogata i strukturom stanovništva jer je sastavljena od velikog broja naroda, što je pozitivno i korisno. Imamo kvalitetne festivale i galerije koje se mogu takmičiti na svjetskom nivou ali i umjetnike na svjetskom nivou, no nemamo dovoljno publike za takvo nešto“, dodaje.

Oči u oči s okrutno realnim prilikama

Film „Ljeto u Ankari – Oproštajno pismo“ otvorio je ovogodišnju, devetu po redu manifestaciju a radi se o ostvarenju Kemala Uzuna (1959-2017) i priči o Turskoj iz 1978. godine i tadašnjoj političkoj situaciji gdje se akcentizira i situacija u kojoj se tada nalazila mladalačka snaga a sve to jasno prikazuje patnju i bol koju su osjećali.
„Svaka priča ima svoje dvije strane. U filmu vidimo njenu jednu stranu ali ne vidimo onu drugu, a tako stvari funkcioniraju i u životu“, kazao je Uygun dodavši da su boje koje volimo, bilo da se nalaze na zastavama klubova za koje navijamo uvijek različite, ali da su bol i patnja uvijek isti.

Institut Yunus Emre ovu godinu završava uspješnim projektima a u znaku 10 godina postojanja i rada u Bosni i Hercegovini. Osnovan je 17. oktobra 2009. godine u cilju promocije Turske, turskog jezika, historije, kulture i umjetnosti te do sada su organizirani različiti kulturni, društveni i edukativni sadržaji za sve uzraste.

k.s./Preporod.info

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related