Guterres izrazio žaljenje zbog nedostatka spremnosti u borbi protiv koronavirusa

Date:

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres izrazio je žaljenje zbog nedostatka spremnosti svjetskih sila i podjeljene međunarodne zajednice u borbi protiv korona virusa, a naročito zbog neadekvatne podrške siromašnim zemljama, javlja Reuters.

Novim korona virusom zaraženo je najmanje 3,2 miliona ljudi širom svijeta, a preminulo je više od 227.000 ljudi, podsjeća Tanjug, a prenosi Al Jazeera Balkans.

Odgovarajući na pitanja o globalnom liderstvu, Guterres je na konferenciji za novinare u New Yorku rekao da je međunarodna zajednica podijeljena kada je “više nego ikad važno da bude ujedinjena”.

– Postoji nepovezanost između liderstva i moći. Vidimo primjere liderstva, ali oni obično nisu povezani sa moći. A gdje vidimo moć, ponekad nema neophodnog liderstva – rekao je Guterres.

On je izrazio nadu da će to uskoro biti prevaziđeno.

Petnaestočlano Vijeće sigurnosti UN-a provelo je više od mjesec dana pokušavajući da se dogovori o rezoluciji koja će naglasiti urgentnu potrebu za jačom saradnjom svih zemalja u borbi protiv epidemije.

Tačka spoticanja, kažu diplomate, bila je kako da se rezolucija odnosi prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) kojoj su SAD obustavile finansiranje, nezadovoljne njenim ponašanjem u pandemiji i optužujući je da je “kinocentrična” (okrenuta Kini).

– Postoje dvije apsolutno ključne zemlje. Doprinos Kine i SAD-a u borbi protiv Covida-19 i svim drugim aspektima razvoja međunarodnih odnosa je važan i to je od ključnog značaja. Nadam se da će to biti moguće u budućnosti – rekao je Guterres.

(FENA)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related