Guterres: Mržnja i diskriminacija prema muslimanima na nivou epidemije

Date:

– Mržnja i diskriminacija prema muslimanima porasli su do to mjere da su poprimili “razmjere epidemije” – upozorio je u srijedu generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Antonio Guterres.

Guterres je nagli porast netrpeljivosti prema muslimanima opisao kao dio šireg globalnog zaokreta prema nacionalizmu i udaljavanju od prava manjina.

– Ponovni rast netrpeljivosti prema muslimanima zasigurno je u skladu s drugim uznemirujućim trendovima kojima svjedočimo na globalnom nivou: ponovno oživljavanje etno-nacionalizma, neonacizma, stigmatizacija i govor mržnje usmjereni prema ranjivoj populaciji, uključujući muslimane, Jevreje, neke manjinske kršćanske zajednice, kao i druge – rekao je Guterres na UN-ovom događaju održanom povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv islamofobije, prenosi Anadolija.

Poručio je također da je potrebno dodatno zaštititi manjinske zajednice.

– Manjinske zajednice dio su bogatstva našeg kulturnog i društvenog tkiva. Međutim, možemo vidjeti ne samo oblike diskriminacije već i politike asimilacije kojima se želi izbrisati kulturni i vjerski identitet manjinskih zajednica – dodao je.

Potom je citirao ajete iz Kur'ana, poručivši da raznolikost predstavlja bogatstvo za cijelo čovječanstvo.

– Kao što nas podsjeća i časni Kur'an: narodi i plemena stvoreni su da bi se upoznavali. Raznolikost je bogatstvo, a ne prijetnja – kazao je šef UN-a.

Međunarodni dan borbe protiv islamofobije, koji se ove godine održava po prvi put, obilježava se nakon napada na dvije džamije u Christchurchu na Novom Zelandu 15. marta 2019. godine kada je 51 osoba ubijena, a 49 ranjeno.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related