Guterres: Ovo je vrijeme da obnovimo vjeru jednih u druge

0
18

Vrijeme kada kršćani obilježavaju Uskrs, Jevreji Pesah, a muslimani očekuju mjesec ramazan je vrijeme u kojem trebamo obnoviti vjeru jednih u druge, poručio je generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) António Gutteres.

– Oduvijek smo znali da to prilike za zajednicu. Za porodice da se okupljaju. Za zagrljaje, rukovanja i okupljanja čovječanstva. I to ovo vrijeme kao nijedno drugo – kazao je on i istakao da je to ujedno i vrijeme u kojem se brinemo za svoje voljene koji su, također, zabrinuti za nas.

Postavljajući pitanje kako slavimo u ovakvom vremenu, poručio je cijelom svijetu da ovo koriste kao vrijeme za promišljanje, podsjećanje i obnovu.

– Dok promišljamo, neka naše misli budu uz heroje zdravstvene radnike koji se bore protiv ovog užasnog virusa i uz svima koji rade na očuvanju naših gradova. Ovo je vrijeme i da se sjetimo najranjivijih skupina među onim najugroženijim širom svijeta: ljudi u ratnim zonama, izbjegličkim kampovima, slamovima i drugim područjima koji sa minimalnom zaštitom za borbu protiv virusa. Ovo je vrijeme i da obnovimo svoju vjeru jednih u druge i crpimo snagu iz dobra koje se množi u teškim vremenima, jer se zajednice različitih religija i etničkih različitosti i tradicija ujedinjuju kako bi se brinuli jedni za druge – kazao je Gutteres.

Na kraju je poručio da “Zajedno, možemo pobijediti ovaj virus – uz saradnju, solidarnost i vjeru u našem zajedničkom čovječanstvu”.

(A.H.H./Prpeporod.info)