Guterres pozvao na globalnu borbu protiv rasizma

Date:

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija António Guterres pozvao je na globalnu borbu protiv rasizma i diskriminacije nakon „ubilačkog čina policijske brutalnosti“ protiv Georgea Floyda koji je izazvao proteste širom Sjedinjenih Država i svijeta.

Guterres navodi u pismu svom osoblju da je „pozicija Ujedinjenih nacija prema rasizmu kristalno jasna: ta pošast krši Povelju Ujedinjenih nacija i uništava temelje našim suštinskim vrijednostima“.

Guterres piše da je „primat razuma, tolerancije, uzajamnog poštovanja u svijetu sada „dramatično doveden u pitanje nacionalizmom, neracionalnošću, populizmom, ksenofobijom, rasizmom, bjelačkom nadmoći i raznim formama neonacizma“.

Naglašava da centralni problem nije samo policijska brutalnost, nego „poteškoća s kojima se brojne vlasti suočavaju u bavljenju s diverzitetom“, počevši od takozvanog profiliranja.

Čelnik Svjetske organizacije pozvao je sve policijske snage da budu potpuno obučene na polju ljudskih prava, dodajući da je „u brojnim slučajevima policijska brutalnost izražavanje nezadovoljstva policajaca samim sobom, kao i nedostatka psihosocijalne podrške njima“, prenoisi AP.

(Fena)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related