Hadži Husein Huskić (1935.-2017.)

Hadži Husein Huskić je rođen 1935. godine u Crniću (Bugojno). Školovao se u BiH, Srbiji i Hrvatskoj. Kraće radno iskustvo je stekao u BiH (Bugojno), a duže u Hrvatskoj i Sloveniji gdje je i penzionisan 1991. godine. U životu i radu h. Huskića treba istaknuti sljedeće značajne doprinose:

– Bio je osnivač IZ – Islamske zajednice u Mariboru (prve IZ registrirane u Sloveniji) početkom devedesetih godina prošlog stoljeća i značajno je doprinio njenom utemeljenju i razvoju. U istom periodu, a u dogovoru sa Pogrebnim podjetjem – Pokopnim preduzećem, Maribor je na Pokopališču Dobrava – Groblju Dubrava, uspostavio odvojenu lokaciju – groblje za pokop muslimana, kao i gasulhanu u sklopu pokrivenog objekta.

– U tom periodu je sakupio novac od džematlija i drugih, te kupio kuću sa

parcelom (kao vakuf), a što je kasnije, nažalost prodano.

– Bio je 1992. godine inicijator osnivanja IDD „MERHAMET – RDEČI POLMESEC“ – Islamsko dobrotvorno društvo „MERHAMET – CRVENI POLUMJESEC“, Maribor, koje je uspješno realiziralo nekoliko humanitarnih konvoja ugroženim gradovima u BiH tokom agresije na BiH (1992-1995).

– Bio je potpisnik – osnivački član stranke SDA- Stranka demokratske akcije – Sarajevo i u početku učestvovao u radu te stranke kao njen član iz Slovenije.˝U ličnom samoizdanju je izdao priručnu knjigu: „TAKO SAM OBJAŠNJAVAO ISLAM“, štampanu 1995. godine. Hadž je obavio 1998. godine. Kao magistar mašinstva obavljao je i vodeće funkcije u privrednim organizacijama u Hrvatskoj i Sloveniji. Iza sebe je ostavio dvije kćerke. Molimo Allaha, dž.š., da rahmetli h. Huskića nagradi vječnim Džennetom. Amin