Hadžibajrić potpisao ugovor o sanaciji Buzadži hadži Jahjine džamije

Date:

Za sanaciju Buzadži hadži Jahjine džamije, poznatije kao džamija “Nova mahala”, iz budžeta Općine Stari Grad Sarajevo bit će izdvojeno 40.000 KM. Ovim sredstvima finansirat će se obnova krovne konstrukcije i munare na objektu sagrađenom krajem 15. vijeka, čime će se spasiti od uništenja i sačuvati kao značajan vjerski objekat i spomenik.

Ugovor o namjenskom grantu potpisali su danas općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić i Osman Cerić u ime Medžlisa Islamske zajednice u Sarajevu.

Kako je pojasnio načelnik Hadžibajrić, prijedlog za sanaciju džamije uputili su mu iz Džematskog odbora nakon čega je održan sastanak i odmah postignut dogovor o izdvajanju sredstava za ovaj značajni objekat.

-Riječ je o obnovi munare i krova, koji su u veoma trošnom i dotrajalom stanju. To je prioritet za nastavak dalje rekonstrukcije džamije. Ukupna vrijednost radova je 90.000 KM, a Općina će finansirati kompletnu obnovu krova i munare sa 40.000 KM – kazao je načelnik Hadžibajrić, izrazivši nadu da će Medžlis Islamske zajednice u Sarajevu obezbijediti ostatak sredstava za dovršetak radova na džamiji.

Hadžibajrić je podvukao da je najbitnije da se objekat džamije zaštiti od daljeg propadanja, te da se postavi nova krovna konstrukcija i da se sanira munara.

Mutevelija džamije Abduldžebar Karahmet kazao je da je džamija izgrađena krajem 15. vijeka i pod zaštitom je države.

-Imajući u vidu da je izgrađena u osmanskom stilu našem džematu, ali i cijelom Starom Gradu, veoma je bitno da je sačuvamo i uradimo rekonstrukciju jer je zaista u veoma trošnom stanju – izjavio je mutevelija Karahmet.

Potpisivanju je prisustvovao i Nermin Hafizagić, član Džematskog odbora Buzadži hadži Jahjine džamije koji se također zahvalio za ovu značajnu podršku.

Općina Stari Grad Sarajevo je i prethodnih godina izdvajala znatna sredstva za sanacije džamija. Finansirana je sanacija Ferhadija džamije, Bistričke džamije, Lubine džamije, Balibegove džamije, te džamija na Hridu, Žagrićima, Mahmutovcu, Faletićima i brojnih drugih, saopšteno je iz Službe za odnose s javnošću Općine Stari Grad Sarajevo.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related