Hadžinica Emira Kajsi: Bože, sačuvaj voljenu Bosnu od svakog zla

Date:

Foto: Saudi News

Emira Kajsi, rođena Usto, obavila je ove godine hadž, te se tako našla u grupi odabranih koje je Uzvišeni počastio, jer je ove godine hadž zbog pandemije korona virusa organiziran za oko 2000 vjernika.

Hadžu su mogli prisustvovati samo osobe koje su u tom trenutku boravile u  Saudijskoj Arabiji, a prilikom odabira vodilo se računa o brojčanoj zastupljenosti prema državama iz kojih dolaze oni koju su podnijeli prijavu.

– Na stranici Ministarstva za hadž i umru sam, kao i svi, popunila podatke. Između ostalog, uslovi su bili da je osoba stara od 20 do 50 godina, da nema srčanih oboljenja, šećer, povišen krvni pritisak, niti neke plućne bolesti…da nije obavljala hadž posljednjih pet godina, da nije zaražena Covid-19. Bilo je tu još nekih uslova, kojih se sada ne mogu sjetiti – navodi Emira hanuma.

Kada su je pozvali, u prvi mah je pomislila da su je pozvali da joj saopće da je njena prijava odbijena.

– Ali nije, bili su ozbiljni i rekli su mi: Tebi jedino fali pratnja-mahrem – priča ova Sarajka koja živi u Saudijskoj Arabiji i dodaje da je za mahrema prijavila sina Zakariju Kajsi.

Uslijedili su ljekarski pregledi za oboje i pripreme u Rijadu, odakle su ih prebacili u Džedu, zatim u Mekku.

Podsjeća da su još u Rijadu dobili kofere – opremu za hadž, ali ne standardnu, jer su ove godine dodali i maske, dezinfekcijska sredstva za ruke i rukavice.

– Sve se odvijalo pod kontrolom.Iako sam prethodno obavila hadž, kada sam stala pred Kabu, osjećaji su bili neopisivi, radost, srce treperi, ali kada su počeli da govore: Žene na plavu liniju! (žene su bile odmah pore Kabe sa plavim kišobranima i ruksacima), suze su same krenule i počeo je nekakav strah da se budi u meni – opisala je Emira hanuma emotivne trenutke ponovnog susreta sa Kabom.

4.jpg -

Zahvalna je Allahu dž.š.koji ju je odabrao i počastio ovogodišnjim hadžom.

– Molim Allaha da ukabuli hadž i svaki ibadet i da otkloni ovaj virus od cijelog čovječanstva i da sačuva i ujedini braću muslimane u cijelom svijetu i da sačuva moju voljenu Bosnu i Hercegovinu od svakog zla. Amin ja Rabb – poručila je u dovi.

(Preporod.info)


Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related