Hafiska dova u Sultan Fatihovoj – Carevoj džamiji: Siradžuddin Hadžibajrić novi hafiz

Date:

Student druge godine Fakulteta islamskih nauka (FIN) u Sarajevu i svršenik Gazi Husrev-begove medrese Siradžuddin Hadžibajrić novi je bosansko-hercegovački i sarajevski hafiz.

Ovaj dvadesetogodišnjak danas je promovisan u časno zvanje hafiza Kur’ana Časnog, u okviru hafiske dove koja je upriličena poslije ikindija-namaza u Sultan Fatihovoj – Carevoj džamiji.

Dobrodošlicu velikom broju prisutnih iskazao je imam Sultan Fatihove – Careve džamije i ujedno muhaffiz novog hafiza, hafiz Sadrudin ef. Išerić, koji je poručio kako se radi o jedinstvenom primjeru, odnosno “hafizu koji je sam naučio Časni Kur’an, dok ga je on samo spremao za izlazak pred Rijasetovu komisiju za hifz”.

Hafiz Išerić je ovom prilikom podsjetio da njegov odnos sa hafizom Siradžuddinom seže do dana iz mekteba, kojeg je Siradžuddin završio pred njim, te da je riječ o unuku čuvenog šejha rahmetli Fejzullah ef. Hadžibajrića.

U ime glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo doc. dr. hafiza Kenana ef. Musića, obratio se njegov pomoćnik i izaslanik hafiz Ammar ef. Bašić, koji je naglasio kako je ovo deveta hafiska dova koju je organizovao MIZ Sarajevu u godini na izmaku.

Hafiz Bašić je prisutne pozvao da nastoje popraviti svoj odnos prema Kur’anu Časnom, spomenuvši kao primjer tog odnosa porodicu iz koje dolazi novi hafiz, kazavši kako se nada da će hafiz Siradžuddin za svoju porodicu, društvo i cjelokupnu Islamsku zajednicu biti istinska “svjetiljka vjere”, u skladu sa značenjem njegovog imena.

Pomoćnik muftije sarajevskog za vjerske poslove i obrazovanje dr. Abdulgafar Velić, prenijevši selame muftije sarajevskog dr. Enesa Ljevakovića, posebno važnom istakao je činjenicu da je novi hafiz bio polaznik mektebske nastave u Sultan Fatihovoj – Carevoj džamiji.

Ukazao je na značaj postojanja mekteba, njih više od 300 na području Muftijstva sarajevskog i oko 2500 na području Rijaseta, jer se u njima događa prvi susret naše djece sa Časnim Kur’anom.

Nakon obraćanja, učenja Kur'ana i ilahija, hafiz Siradžuddin je proučio posljednje odlomke iz Kur’ana, a hafisku dovu je proučio njegov muhaffiz hafiz Sadrudin-ef. Išerić.

Svečanost je okončana obraćanjem člana Rijasetove komisije za hifz i direktora GHM i izaslanika reisu-l-uleme na ovoj svečanosti dr. hafiza Mensura Malkića, koji se prisjetio medresanskih dana hafiza Siradžuddina, u kojima se on odlikovao blagošću te izvrsnoću u učenju i ponašanju.

– Poruka koju nam šalje hafiz Siradžuddin jeste da je upornost presudna. Nema uspjeha bez ulaganja velikog truda i rada. Živimo vrijeme kada se uspjeh traži preko noći, a takvo nešto nije moguće. Hafizi će kroz svoje druženje sa Kur’anom i postupanjem po njemu steći ugled i biti u halki Allahovih prijatelja, u kojoj, pored hafiza, mogu biti i svi oni koji se redovno druže sa Kur’anom i njegovim uputama – poruka je hafiza Malkića, koji je čestitao novom hafizu uručivši mu najvredniju diplomu – hafiza Kur’ana Časnog.

Kratka biografija hafiza Siradžuddina Hadžibajrića   

U utorak, 26. novembra 2019. godine, u Sarajevu, pred hafiskom komisijom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, uspješno je položio hifz Siradžuddin Hadžibajrić, svršenik Gazi Husrev-begove medrese.

Hafiz Siradžuddin Hadžibajrić, sin Selima i Belkise iz Sarajeva, rođen je u Sarajevu 27. januara 1999. godine. Osnovnu školu “Mula Mustafa Bašeskija” završio je u Sarajevu. Gazi Husrev-begovu medresu završio je školske 2017/2018. godine. Tokom školovanja u Medresi postizao je odličan uspjeh i primjerno vladanje u svim razredima. Hifz je učio pred muhaffizom hafizom Sadrudin-ef. Išerićem, imamom Sultan Fatihove – Careve džamije u Sarajevu. Polaganje hifza je trajalo od 12. do 26. novembra 2019. godine pred Hafiskom komisijom: kurra hafiz dr. Dževad Šošić, hafiz dr. Muhamed Čajlaković, hafiz dr. Dževad Hrvačić i hafiz mr. Abdulaziz Drkić.  Trenutno je student druge godine Fakulteta islamskih nauka. Hifz je počeo učiti u drugoj godini Medrese.

E.S.

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related