Hafiska dova Zekiji Krvavac: Trinaesti učenik Karađoz-begove medrese s titulom hafiza

„Ovi podaci nam govore da posljednjih godina naša sekcija hifza postiže dobre rezultate. Pored toga vrlo značajne rezultate postiže i Centar za učenje Kur'ana u Mostaru“, pojasnio je direktor Karađoz-begove medrese hafiz Aid ef. Tulek.

Zekija Krvavac, kćerka Šemsudina i Emine, studentica je treće godine Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu. Rođena je 17. januara 1995.g. Karađoz-begovu medresu završila je 2013. godine kao učenik generacije. U osnovnoj školi „Mustafa Ejubović-Šejh Jujo“ bila je ponos generacije. Tokom školovanja ostvarila je niz zapaženih rezultata na brojnim takmičenjima iz fizike, arapskog, bosanskog jezika i kiraeta. Na takmičenjima učenja Kur'ana u Zagrebu i Sarajevu osvajala je prva i druga mjesta u kategorijama 5 i 10 džuzeva. Hifz je počela učiti 2010. godine. Pred Komisijom za hifz Rijaseta IZ u BiH od 19. aprila do 3. maja 2016.godine stekla je titulu hafiza časnog Kur'ana.   Hafisku dovu proučio je njen muhafiz kurra hafiz Armin Abaza.

Okupljenim vjernicima obratili su se još glavni imam Medžlisa IZ-e Mostar Suljo ef. Cikotić, profesor Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu hafiz dr. Kenan Musić i u svojstvu izaslanika reisu-l-uleme hafiz mr. Dževad Hrvačić.

Glavni imam Medžlisa IZ-e Mostar Suljo ef. Cikotić ukazao je na važnost očuvanja cjelokupnog ambijenta u kojem se mlade generacije usmjeravaju i ustrajavaju na postizanju ovakvih i sličnih impresivnih rezultata. U tom procesu veoma važu ulogu imaju mektebi gdje se djeca po prvi put imaju priliku susresti sa kur'anskim pismom i Božijom objavom.

Dr. Musić je podsjetio vjernike na konačna ishodišta ljubavi prema Kur'anu a.š. i suštinama ljudskog života koji, nakon ovozemnog,  svoj puni smisao nalazi u ahiretskoj vječnosti. „ U našim dovama priželjkujemo da imamo takve odgojene insane, ljude koji su spremni da nose emanet vjere“, rekao je dr. Musić. Pozvao je okupljene vjernike da u svojim dovama mole Uzvišenog Allaha za dobrobit cijeloga umeta Muhameda a.s., da pomognu mlade ljude koji žele naučiti Kur'ana napamet, da ne škrtare svojim vremenom i imetkom i da što je moguće više žive po Kur'anu.

U svojstvu izaslanika reisu-l-uleme prigodne čestitke mladoj hafizi Zekiji izrazio je hafiz Dževad Hrvačić. Nesvakidašnji primjer njenog zalaganja i odanosti Kur'anu časnom    Hrvačić je ilustrirao hadisom o korištenju pet prilika prije već nastupi drugih pet, korištenju mladosti prije starosti, zdravlja prije bolesti, bogatstva prije siromaštva, slobodnog vremena prije zauzetosti i života prije smrt.  Naveo je i nekoliko hadisa koji idu u prilog tog stava. „Poslanik nam daje važan recept da u našem danu, godini nađemo jedan dio za Allaha dž.š., za naše obaveze prema našem Stvoritelju“, poručio je Hrvačić. On nije propustio priliku da podcrta kako je bit i suština učenja i proučavanja Kur'ana vladanje prema islamskim propisima i kur'anskim imperativima. „ Samo učenje bez primjene kur'anskih propisa može nekad da bude dodatni argument protiv nas, zato je jako važno da ono što učimo i primjenjujemo u našem životu“, zaključio je Hrvačić.

U svečanom programu odabrane odlomke Kur'ana proučili su hafizi Armin Abaza, Emin Tucović, Aid Tulek, Jusuf Bećoja, Nezir Šarić, Kenan Musić, Mahir Ramić i Omer Šabanović.

H.E.