Hafiska mukabela u Čaršijskoj džamiji u Zenici

Date:

I ove godine Medžlis Islamske zajednice Zenica organizira hafisku mukabelu u Sultan Ahmedovoj – Čaršijskoj džamiji.

Iako mukabeli ne prisustvuju vjernici koji su sa oduševljenjem svake godine, iščekivali unikatno učenje mukabele zeničkih hafiza, tradicija je nastavljena, a vjernici mukabelu mogu pratiti putem programa RTV Zenica, prenosi Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Zenica.

Ova, sada već tradicionalna mukabela, datira još osamdesetih godina prošlog stoljeća, kada su u Zenicu kao učači mukabele dolazili hafizi iz Makedonije, a s ponosom se može kazati da Medžlis Zenica trenutno ima 11 hafiza koji čuvaju tradiciju hafiske mukabele.

Glavni imam Medžlisa IZ-e Zenica mr. Jakub ef. Salkica ističe da je specifičnost ove mukabele u tome da se tokom njenog učenja hafizi nalaze ispred džemata, a džematlije su okrenute prema njima, te slušaju i prate učenje Kur'ana.

– Ove godine smo uskraćeni za atmosferu i ljepotu takve mukabele. Nije poznato da se na ovaj način mukabela obavlja bilo gdje u svijetu. Bosanska mukabela je proizašla iz hadisa Allahovog poslanika Muhammeda a.s., u kojem nas upoznaje da je melek Džibril, koji mu je dostavio objavu, dolazio Allahovom poslaniku svakog mjeseca ramazana te ga svakog dana preslušavao kako uči Kur'an – pojasnio je ef. Salkica.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related