Hafiska mukabela u Srebreniku

 

Ovo je treća godina kako se uči hafiska mukabela na Medžlisu IZ-e Srebrenik. Hafiska mukabela se uči  u džamiji džemata C. Srebrenik poslije ikindije-namaza. Ramazanska mukabela ili zajedničko učenje Kur'ana tokom ramazana je također, jedna od spojnih tačaka mjeseca ramazana i Kur'ana i ona se tokom ramazana uči u džamijama širom Bosne i Hercegovine, koja predstavlja susret učača Kur'ana i onih koji slušaju učenje. Hvala Allahu veliki je broj mladih ljudi koji su prisutni na mukabelama, namazima, teravih-namazima i drugim vrstama ibadeta. U okolnim Medžlisima je praksa da se uči hafiska mukabela kao npr. MIZ-e Gradačac, Brčko, Tuzla, a hvala Allahu već treću godinu i na MIZ-e Srebrenik.

Hafisku mukabelu u Srebreniku uče hafizi sa područja MIZ-e Srebrenik, a ove godine hafisku mukabelu uljepšava i hafiz iz Turske.  Mukabelu uče: hfz. Esmir-ef. Selimović, hfz. Damir-ef. Jahić, hfz. Mustafa-ef. Mujkić i hafiz iz Turske Mustafa Kalyoncu. Hafiz Mustafa Kalyoncu je jedan od dvadeset hafiza koji dolaze iz Turske u BiH za Ramazan. I ove kao i prošlih godina džemat C. Srebrenik je obezbijedio stan za musafira iz Turske, a brigu o njemu vode Emir-ef. Brašnjić zajedno sa džematskim odborom.

Pozivamo sve naše džematlije da dođu i da osjete slast slušanja hafiske mukabele.

Molimo Allaha da nagradi sve one koji su bili incijatori da se uči hafiska mukabela, da nagradi naše hafize, kao i sve one koji svakodnevno pomno prate učenje Kur'ana. Amin!