Hafiske mukabele u mnogim bosanskohercegovačkim gradovima

Date:

Zajedničko učenje Kur'ana jedna je od odlika ramazana na ovim prostorima koje ispunjava srca vjernika tokom svetog mjeseca ramazana.

Za razliku od prošle godine kada je broj mukabela bio itekako smanjen zbog epidemiološke situacije, ovog ramazana je situacija umnogome bolja po tom pitanju, te će ova tradicija biti nastavljena.

– Mukabele će biti na medijskim platformama Islamske zajednice u više termina, a svakako i u džamijama će imami organizirati učenje Kur'ana Časnog – kazao je u intervjuu za Preporod.info direktor Uprave za vjerske poslove Ismail ef. Smajlović.

Jedan od lijepih običaja jesu i hafiske mukabele koje se uče u mnogim bosanskohercegovačkim gradovima. Tradicionalno, centralna mukabela učit će se u Gazi Husrev-begovoj džamiji, a pored ove hafiske mukabele će se u Sarajevu učiti još i u Carevoj, Čaršijskoj, Ali-pašinoj džamiji i, prvi put nakon pauze od 30 godina, i u sarajevskoj Ferhadiji džamiji.

– Učenje Kur’ana i mukabele u ramazanu jednom gradu simbolično reprezentira mjesec Kur’ana jer to ramazan kao najodabraniji mjesec i jeste. Ona predstavlja jedan vid zaštite i bereketa za kompletno stanovništvo, ne samo za one koji slušaju mukabelu, nego mislimo općenito na grad. Bereket Kur’ana izlazi iz džamije, efekat mukabele odlazi preko naših džematlija u njihove kuće te se dalje širi – kazao je hafiz Mirnes Spahić, profesor u Behram-begovoj medresi koji hafisku mukabelu uz ramazan uči već 25 godina, a posljednjih godina predvodi mukabelu u Kraljevoj džamiji u Tuzli.

Primjetno je da svake godine pred Rijasetovom komisijom hifz polaže sve više mladih ljudi, a koji potom uspostavljaju hafiske mukabele u svom gradu. Samo Behram-begova medresa je od 1993. godine izvela preko 80 hafiza.

– U Islamskoj zajednici skoro svake godine dobijemo 30 novih hafiza. Na taj način stvaramo jednu mrežu. Kako Poslanik, a.s., kaže: Vjernik je vjerniku ogledalo. Tako se učenici i studenti ugledaju jedni na druge. Pored toga, imamo i jedno buđenje, ti okovi su splahnuli, kompleksi su razbijeni. Omladina se više ne libi, ne stide ko su i šta su – riječi su hafiza Spahića.

Zahvaljujući tome, hafiske mukabele se već neko vrijeme uče u mnogim gradovima Muftijstva tuzlanskog, Gračanici, Brčkom, Živinicama, Srebreniku i Gradačcu, a ta tradicija biće nastavljena i ove godine.

Hafiske mukabele biće učene i u drugim gradovima, poput Travnika (Šarena džamija), Zenice (Sultan-Ahmedova džamija), Bihaća (Gradska džamija).

(Alem Dedić/Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related