Hafiz Fahir ef. Arnaut: Pravdom državu čuvajmo!

0
114

Hafiz Fahir ef. Arnaut, imam Osman Čelebijine “Potočke” džamije u Zenici, održao je u petak, 28. februara, hutbu  povodom Dana nezavisnosti BiH, poručujući kako nas ovaj praznik treba podsjetiti  na to kako smo državu dobili, kako smo je branili i da se u oči pogledamo i upitamo – kako je danas čuvamo i gradimo.

– Referendum je bio jedan od pravnih uslova da državu dobijemo, ali nažalost nedovoljan. Državu nismo dobili na papiru. Ova država skupo je plaćena. Za nju se valjalo boriti, i njenu samostalnost znojem gazija i krvlju šehida platiti. To nikada ne smijemo zaboraviti! Građani ove  države, tada su svijetu posvjedočili, kako se država voli i brani. Nažalost, 25 godina nakon hrabre i izuzetne borbe za državu, često se pitam, da li smo i da li danas znamo na pravi način braniti i državu graditi – kazao je hafiz Arnaut.

Naglasio je da se u miru država najbolje čuva i brani pravdom, jer je pravda njen najjači temelj i garant opstanka.

– Uzrok propasti država, nisu njeni dušmani, oni su samo sredstvo. Istinski uzrok je nepravda – zulum, koji se u državi raširi. Zato se država najbolje pravdom brani i gradi! Allah dž.š., je Sebi, iako je Apsolutni Gospodar i Stvoritelj, zulum – nepravdu zabranio, pa kako da je drugome dopusti!? Nepravda rane duši nanosi, zato najviše boli. – kazao je Aranaut.

Prema njegovim riječima, pravda se ostvaruje kroz pravedne, objektivne, za sve građane važeće zakone.

– Zakone koji nemaju oči i koji jednako važe za skromne siromahe, ohole bogataše, njihove usiljene sinove i umišljne vlastodršce. Zakone, čiji je cilj uspostava pravde i zaštita onog što jeste istinsko dobro, a ne kroz zakone iza kojih nečiji interes čuči. Pravda se provodi preko organa i institucija, u kojima rade sposobni, a ne samo poslušni i podobni, znani a ne samozvani, kompetentni i kompletni ljudi, svjesni da ono što rade nije samo posao – nego misija – naveo je hafiz Arnaut.

Naglasio je da su  vjerski učenjaci, akademska zajednica i oni koji vlast obnašaju najodgovorniji za pravdu i nepravdu u državi i društvu.

– Učenjaci treba da obrazuju i odgajaju ljude, i time grade čovjeka, a onda takav čovjek gradi i čuva državu. Oni koji vlast izvršavaju, provode zakone i upravljaju institucijama koje su za pravdu zadužene. Svaka zloupotreba zakona ili položaja velika je nepravda. Pored njih odgovoran je i svaki građanin. Svako je odgovoran onoliko koliko je slobodan, sposoban i kolike su mu mogućnosti – poručio je, između ostalog, hafiz Fahir ef. Arnaut, imam Osman Čelebijine “Potočke” džamije u Zenici.

(Preporod.info)