Hafiz Halil Mehtić: Ramazan je životna šansa (VIDEO)

Date:

Hafiz Halil Mehtić, profesor na Islamskom pedagoškom fakultetu u Zenici u prvoj emisiji Poruka vjere, poruka dobra koja se emituje u iftarskom programu televizije BIR govorio je o razumjevanju jedinog kur’anskog ajeta u kojem se pominje ramazan. Pojasnio je višeslojno značenje tog ajeta.

Izdvajajući blagodati ramazana rekao je da u njemu imamo određene ibadete i dužnosti koje nemamo u ostatku godine.

– Osnovna zadaća ramazanskog posta jeste da kod nas izgradi bogobojaznost. Ona se ogleda u privrženosti izvršenju Allahovih dž.š. propisa i u distanciranosti od grijeha. Ako smo to postigli, i ako smo postali bogobojazni, mi ćemo ostvariti sreću i na ovom i na budućem svijetu – ističe hafiz Mehtić.

Halil Mehtić - Hafiz Halil Mehtić: Ramazan je životna šansa (VIDEO)
Hafiz Halil Mehtić

Ukazao je i da stepen opskrbe ovisi o stepenu grješnosti, navodeći hadis koji o tome govori. Nasuprot tome, govoreći o veličini ramazana i Allahovoj velikodušnosti, rekao je da se svaki ibadet, sadaka, dobro djelo u ramazanu se višestruko nagrađuje.

– Naš san u ramazanu je ibadet a šutnja je tespih, odnosno slavljenje Allaha dž.š. – podsjeća na još jedan hadis hafiz Mehtić.

Napomenuo je da u ramazanu nema opuštanja jer imamo Allahovu šansu koju ne smijemo propustiti.

– Ko nam garantuje hoćemo li sljedeći ramazan dočekati? Hoćemo li više imati šansu koju nam Allah dž.š. daje? Životna šansa da bi nas Uzvišeni Allah dž.š. pomilovao i oprostio nam naše grijehe – ističe hafiz Mehtić.

Znak da je ramazan izvršio uticaj na vjernika je intezitet ibadeta koji nakon bajrama ostaje približno isti ili povratak starim navikama i starom načinu života.

Poruka koju je profesor Halil Mehtić gledaocima Televizije BIR uputio je da nismo robovi ramazana nego robovi Allaha Uzvišenog, a da Mu ne iskazujemo pokornost samo u ramazanu nego tokom cijele godine i života.

Serijal Televizije BIR  Poruka vjere, poruka dobra emituje se u iftarskom programu tokom cijelog ramazana a sniman je u auli Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu. Emisiju uređuju Emira Musa, Edin Hamzakadić, Maid Dizdarević i Amina Svraka.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related