Hafiz Zejd Špiodić: “Gospodar ne iskušava kako bi otežao ljudima“

Hafiska dova Zejdu Špiodiću, učeniku trećeg razreda Behram-begove medrese, proučena je u 16. februara 2019. godine u Reuf-begovoj džamiji u GradačcuMuhaffiz Mirnes-ef. Spahić, kojem je ovo 32. kandidat kojeg je izveo u zvanje hafiza Časnog Kur'ana, kaže da se hafiz Špijodić odmah nakon upisa u Medresu priključio sekciji hifza. „On je po dolasku u Medresu veoma brzo odredio svoj cilj i prioritete. Nije sebi dopuštao uzaludno trošenje vremena i znao je poslušati savjet. Hafiz Zejd je primjer pravog softe. Lijepog je ponašanja, ahlaka, i kao takav primjer je drugima. Njegove osobine i marljiv rad su i druge učenike podstakli da još predanije pristupe učenju hifza,“ kaže hafiz Spahić. Razgovarali smo nakratko s mladim hafizom.

 

Hafiz Zejd Špijodić, sin Age i Asmire, rođen je 2000. godine u Tuzli. Učestvovao je na brojnim  mektebskim takmičenjima na nivou Muftijstva tuzlanskog i dva puta je osvajao prvo mjesto u kategoriji kiraeta. Hifz Kur'ana Časnog je završio 21. januara 2019. godine pred Komisijom za hifz Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. 

Hafiz Zejd Špijodić kaže da mu je poseban izazov bio dolazak u Behram-begovu medresu gdje se valjalo prilagoditi brojnim obavezama. Dobro planiranje slobodnog vremena rezultiralo je odličnim uspjehom u učenju, a za dvije i po godine završio je i hifz. 

Kako ste počeli učiti hifz?

Hifz sam počeo učiti zbog ljubavi prema Kur'anu. Prije nego što sam odlučio početi, učestvovao sam na nekoliko takmičenja iz kiraeta, tako da sam sve više vremena provodio u društvu Časne Knjige. Svakako da je ovaj uspjeh za mene najveći kojeg sam doživio, uspjeh koji je poseban, teško uporediv s ostalim. Ovakva titula bez sumnje podrazumijeva čast i odgovornost, kako u individualnoj, tako i društvenoj sferi života.

Kako je ovaj uspjeh doživjela Vaša porodica?

Moji roditelji, otac Ago i majka Asmira, te sestra Dženita su mi od početka bili najznačajnija podrška. Hrabrili su me i motivisali, tako da smo, hvala Allahu, na kraju zajedno dočekali najposebniji, a za njih, kao što kažu najsretniji dan. Od strahova i nadanja koji su preovladavali na početku, na kraju je ostala radost, kao pečat na cjelokupno zalaganje.

Veza između hafiza i muhaffiza je posebna. 

Tako je. Muhafiz jeste učitelj koji usmjerava kandidata, pojašnjava mu detalje i metode memorisanja Kur'ana, ali je istovremeno mnogo više od toga; iskreni pomoćnik i savjetnik, pošto na ovakvom putu obiluju iskušenja, koja je nužno prebroditi. Takva veza je od izrazite važnosti, pogotovo za mlade ljude koji se odluče za ovo djelo.

Koja bi bila poruka onima koji su na putu da postanu hafizi?

Kao što sam već istakao, osoba koja uči hifz nailazit će na mnogobrojna iskušenja. Odatle razumijemo dvije stvari. Prva je ta da ukoliko nešto radimo ispravno i predano, poteškoće su neizbježne. One su tu da nas podsjete na vrijednost zalaganja, te da smo sve bliži cilju. Drugo, Gospodar ne iskušava kako bi otežao ljudima. Takve okolnosti nam na najbolji način pružaju priliku da zavolimo Kur'an. Dakle, najvažnije je ustrajati – vrijedno raditi oslonjajući se na Allaha, dž.š. Takođe, organizacija vremena je veoma bitna, kao i redovan kontakt s muhaffizom.

Kakva je uloga hafiza u porodici i društvu?

Spomenuo sam da je uloga hafiza odgovorna, iz prostog razloga što će ljudi često obraćati pažnju na njegovo ponašanje, te će se, shodno viđenom, tako i ophoditi. Hafiz takođe treba pomagati onima koji uče Kur'an, kako bi od toga zajedno imali koristi. Upravo s hadisom koji govori o tome ću i završiti: ”Najbolji među vama je onaj koji uči Kur'an i druge njemu podučava.”

3

Nakon hafiske dove u Gradačcu