Hafizi, muderisi i imami učenjem Kur'ana obradovali džemat u Blagaju

U petak, 06.05.2016. godine u blagajskoj sultan Sulejmanovoj džamiji je u okviru manifestacije Dani mevluda i zikra održano večer Kur'ana. Odabrane odlomke proučili su hafiz Emin ef. Tucović, hafiz Menusd ef. Đulović, profesor Karađoz-begove medrese Muhamed ef. Purišević, mostarski imami Kenan ef. Ovčina i Mustafa ef. Čolakhodžić. Okupljenim vjernicima vazu-nasihat o vrijednosti učenja Kur'ana i njegovom značaju u životu svakog vjernika održao je mr. Aljo ef. Cikotić imam džamije Kalibunar u Travniku.

„Kur'an ostavlja neizbrisiv trag na našu dušu. Učeći Kur'an saznajemo šta od nas želi Uzvišeni Allah. Svako od nas može provjeriti kakva je naša pozicija kod Allah. Odgovor ćemo naći u pitanju kakva je pozicija Kur'ana u našim kućama“, kazao je ef. Cikotić.  Čitanje prijevoda i razmišljanje o kur'anskim ajetima jedan je od načina iznalaženja rješenja na brojna životna iskušenja, jer sve to što se danas muslimanima dešava dešavalo se i u prošlosti. A da li se muslimani, koji klanjaju, danas dovoljno međusobno vole i poštuju“, zapitao se ef. Cikotić.

Prokomentirao je i činjenice da je procent srednjoškolaca u BiH koji su pročitali prijevod Kur'ana iznimno nizak te dodao kako je čovjek stvoren za ahriet a dunjaluk za čovjeka. „Čovjek od dunjaluka ima samo ono što pojede i ono što obuče ,a od ahireta ono što ostavi kao trajnu sadaku“, podsjetio je. Akcentirao i poziciju znanja u cjelokupnoj islamskoj civilizaciji.  „Ne postoji starosna granica za sticanje znanja pogotovo za pravilno učenja Kur'ana. U našoj džamiji imamo preko stotinu odraslih polaznika kur'anskog pisma. U našoj džamiji imamo sve tri generacije učenika, i djeda i sina i unuka. Jedan hadžija mi kaže da je u njegovom životu samo dobar i sretan samo period njegovog života od kako je počeo učiti Kur'an. Sve ono prije toga ne smatra sretnim. Zato ljudi trebaju pravilno organizirati svoje vrijeme. Reći da se nije imalo vremena za Kur'an je najveća neistina koju čovjek može reći samom sebi. Biti loš se može odmah, a biti dobar za to se treba potruditi i samo malo bolje organizovati“, poručio je Aljo ef. Cikotoić.

U toku programa jedan kur'anski odlomak proučio je i Sadžid Marić, polaznik Centra za učenje Kur'ana u Mostaru.