Hamas traži da Saudijska Arabija prije ramazana oslobodi Palestince

Date:

Palestinski pokret Hamas je izrazio zabrinutost za zdravlje palestinskih zatvorenika u Saudijskoj Arabiji u jeku nove vrste koronavirusa (COVID-19), javlja Anadolu Agency (AA).

Raafat Murra, direktor za vanjske poslove Hamasa, u razgovoru za AA je apelovao na saudijske vlasti da oslobode 81-godišnjeg Muhammada Saleha Al- Khodarija i njegove prijatelje.

Istakao je da Al-Khodari, jedan od istaknutih čelnika Hamasa, pati od brojnih zdravstvenih problema koji bi se mogli dodatno pogoršati usljed globalne pandemije.

Murra je stoga pozvao saudijske vlasti da prije mjeseca ramazana riješe ovo pitanje i oslobode Palestince.

– Neka to urade za palestinski narod i njihovu pravednu borbu – kazao je Murra, dodajući da Hamas i palestinski narod pomno prate dešavanja u vezi sa Palestincima koji su u zatočeništvu od 4. aprila 2019. godine u Saudijskoj Arabiji.

Pozvao je da Palestinci, koji su uhapšeni bez ikakvog opravdanja, budu oslobođeni što je prije moguće, dodajući kako su posebno zabrinuti zbog njihovog zdravlja usljed širenja koronavirusa.

– Ne možemo čak ni saznati kakvo je njihovo zdravstveno stanje – kazao je Murra.

Prema podacima Euro-mediteranskog opservatorija za ljudska prava (Euro-Med), Saudijska Arabija bez opravdanog razloga u pritvoru drži 60 Palestinaca, uključujući i Al-Khodarija.

(Anadolija)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related