Haris Mustajbašić, glavni imam MIZ Zvornik: Ponosni smo, naročito u danima Bajrama

Date:

U Zvorniku je prije rata živjelo 48.106 Bošnjaka, a prema popisu stanovništva iz 2013. godine u ovom bosanskohercegovačkom gradu živi nešto malo manje od 20.000 Bošnjaka. Zanimljivo je da Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Zvornik obuhvata i teritoriju i današnje općine Sapna, a sa glavnim imamom MIZ Zvornik Harisom Mustajbašićem razgovarali smo o ramazanu, Bajramu, Bošnjacima te njihovom životu u ovom lijepom gradu.

Razgovarao: Alem Dedić

Preporod.info: Na samom početku, kažite nam kako je prošao ramazan u Zvorniku?

Mustajbašić: Za razliku od prošlogodišnjeg ramazana kada smo bili uskraćeni za mnoge ibadete, ove godine smo već sa nekakvim iskustvom dočekali mubarek ramazan, pa smo u skladu s tim i sadržaje prilagodili novonastaloj situaciji.

Preporod.info: U Podrinju su se, za razliku od mnogih gradova, cijeli mjesec mogli klanjati teravih-namazi. S druge strane, dešavalo se da iznenada nestane struje baš u tim trenucima. Kakva su Vaša osjećanja vezano za ovogodišnje teravije?

Mustajbašić: Otkazani su redovni programi koji bi bili upriličeni u mubarek noćima, dok su sve ostale aktivnosti održane u nešto manjem obimu zbog epidemioloških mjera koje su aktuelne. Međutim, teravih-namaz se klanjao na 55 mjesta, na području entiteta RS nismo imali ograničenja osim brojnosti na namazima gdje je granica bila 30 osoba, ali smo i to riješili tako što, naprimjer u gradu klanjamo teravih-namaz na tri mjesta i tako u potpunosti ispoštujemo ono što nadležni organi zahtijevaju.

Na području općine Sapna je bila nešto drugačija situacija zbog ograničenja kretanja, ali i tu su imami i mujezini redovno klanjali, a često bi im se pridružile i neke osobe koje su po drugim osnovama imale dozvolu za kretanje, pa to iskoriste za dolazak u džamiju. Možemo kazati da smo, elhamdulillah, zadovoljni sa onime što se postiglo, posebno imajući na umu prošlu godinu koja je bila izuzetno teška za sve nas. Što se tiče nestanka struje, vjerujemo da su to bili samo tehnički problemi, bez neke druge namjere.

Preporod.info: Bajrami su dani radosti. U kakvom ozračju Bošnjaci Zvornika dočekuju ovaj blagdan?

Mustajbašić: Bajram se sa posebnom radošću dočekuje širom naše domovine, ali i u cijelom svijetu gdje žive muslimani. Ovogodišnji Bajram na našem području se dočekuje u vremenu kada se sjećamo strašnih zločina i Genocida nad našim narodom i s jedne strane smo tužni zbog onih kojih više nema, ali sa druge strane smo radosni zbog činjenice da dok koračamo našim džamijskim haremima, znamo da koračamo istim stopama kojima su naši preci koračali, a koji su svoju borbu časno iznijeli i nisu počinili kroz historiju ništa zbog čega bi bilo koji Bošnjak  trebao saginjati glavu i stidjeti se pred bilo kim.

To nam onda dadne osjećaj ponosa, a naročito u danima Bajrama.

Preporod.info: S obzirom na pandemiju, kako će Medžlis Islamske zajednice Zvornik obilježava bajramske dane? Koje su to aktivnosti koje su neizostavne bez obzira na situaciju?

Mustajbašić: Ovogodišnji Bajram će biti u znaku mladosti. Zahvaljujući jednoj izuzetnoj grupi Bošnjaka iz našega glavnog grada, ove godine su obezbijeđeni bajramski paketići za 1100 polaznika mektebske nastave na našem Medžlisu, dakle, za sve njih. Tradicionalnih prijema zbog jako malog broja dozvoljenog za okupljanja neće biti, ali će zijareta sigurno biti, ako Bog da.

Drugi dan Bajrama će, kao i svake godine, biti u znaku Dana šehida, a ove godine centralna manifestacija će biti u džematu Kraljevići gdje je nedavno otkriveno Centralno spomen obilježje općine Sapna, pa ćemo upravo tu i organizirati ovogodišnju centralnu svečanost.

Preporod.info: Bez obzira na teškoće, u Zvorniku živi veliki broj Bošnjaka, a značaj Islamske zajednice je posebno vidljiv u Podrinju. Na koje načine poboljšati položaj Bošnjaka i Islamske zajednice u Podrinju?

Mustajbašić: Vanrednih ili vanrednijih okolnosti sa kojima se naše džematlije susreću tokom godine bude više. Ova pandemija je možda dobila najveći publicitet, ali značajno je napomenuti da ljudi koji žive na ovom području su izuzetno vrijedni. Mnogi od njih vas jednostavno fasciniraju načinom razmišljanja, energijom koju ulažu za dobrobit svih ljudi, iako su prošli ogromna iskušenja. Primjera radi, jedan naš kolega je izgubio 33 člana porodice i danas je tu i nastoji da radi za dobrobit kompletne društvene zajednice na ovom području. Oni su ono što se od vjernika očekuje pokazali i pokazuju sve ove godine na djelu.

Zahvaljujući našoj dijaspori, podršci koju imamo iz Bejtu-l-mala, Islamska zajednica uspijeva održati kontinuitet rada u mnogim džematima u kojima je broj stanovnika toliko mali da funkcionisanje ne bi bilo moguće bez te podrške.

Tu su svakako i redovni projekti kurbana koji su od velikog značaja za ovo stanovništvo. Ta akcija je svake godine, elhamdulillah, na sve boljem nivou, ali svakako uvijek ima prostora i uvijek će biti prostora da se ide nabolje. To su projekti koje, kroz koje realno, Islamska zajednica može pomoći statusu Bošnjaka na ovom području, ali ovdje posebnu ulogu moraju učiniti naši politički predstavnici. Značajnu podršku sigurno imamo od Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica. Vjerujem da svi kvalitetni projekti na neki način pronađu finansijera. Ono što nama nedostaje, jeste ono što nedostaje i vama u Sarajevu i onima u Banjoj Luci i onima u Mostaru i onima u Bihaću, a to je malo više volje da nam svima bude bolje.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related