Hasan Rouhani: U Iranu bi se koronavirus mogao zadržati do kraja godine

Date:

Iranski predsjednik Hasan Rouhani izjavio je kako bi se koronavirus u njegovoj zemlji mogao zadržati do kraja godine, te najavio kako će poduzete mjere na tom planu ostati na snazi, javlja Anadolu Agency (AA).

Rouhani je prisustvovao sastanku Odbora za borbu protiv koronavirusa u Teheranu, a nakon toga je govorio za iransku državnu televiziju.

Tom prilikom je zahvalio iranskom narodu koji, kako je rekao, postupa u skladu s poduzetim mjerama i upozorenjima protiv koronavirusa. Istakao je kako se nada da će ova situacija ubrzo biti prevaziđena.

Ipak, podvukao je kako je teško predvidjeti kaka će virus biti u uklonjen.

“Koronavirus može ostati s nama i narednih mjeseci ili možda do kraja godine. Stoga se moramo i dalje pridržavati mjera i protokola Ministarstva zdravlja”, rekao je Rouhani, te dodao:

“Proizvodni centri i ustanove koje moraju nastaviti s aktivnostima također se trebaju pridržavati svih mjera. Mogu biti i ograničenja, jer put pred nama nije kratak. Ovdje se ne radi samo o Iranu, već o globalnom pitanju.”

Navodeći da neće biti problema s osiguravanjem osnovnih potrepština i medicinskih sredstava u zemlji, Rouhani je otkrio da će 4 miliona tona uvezene robe ući u zemlju narednih dana.

Prema posljednjim podacima, u Iranu je koronavirusom zaraženo više od 50.000 ljudi, umrlo je 3.160.

(Anadolija)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related