Hasib Mušinbegović: Moja Bosna je ćilimom zastrta

Hasib Mušinbegović, autor devet knjiga i predsjednik nekoliko udruženja u kojima podučava mlade, izjavio je za Preporod.info da devedestih niko nije očekivao da će se desiti agresija na BiH.

– Onaj ko je mogao procjenjivati događaje, mogao je strepiti da će doći do agresije, a ko je priželjkivao, mogao je proicirati takav zaključak. Ali, onaj ko je želio da ne dođe do sukoba, do disolucije SFRJ, taj je tražio druge zaključke iz onoga što se događalo. Međutim, neke stvari sa početka ili sredine osamdesetih pokazivale su da će doći do zaošravanja međunacionalnih, međurepubličkih odnosa, a sa devedesetim, došlo je i do odluka koje su pokazivale da će to ići mnogo brže, ocijenio je Mušinbegović.

Bosnu i Hercegovinu je prvenstveno okupirala JNA, podsjetio je on, naglašavajući da je bila na strani jednog naroda. Nakon što se izmjestila, ostavila je vojnike na teriotoriji BiH, a pored toga opremala dobrovoljce iz Srbije koje je slala u BiH.

Kada je rečeno da će biti održan referendum kaže da je to bila nada da će se održati suverenitet, samostalnost BiH i da će njena teritorijalna suverenost ostati sačuvana.

– Kada je bilo očigledno da je JNA potpuno skliznula u oružani sukob rotiv legitimnih organa vlasti u BiH,  ja sam kao visoki oficir napisao molbu da želim napustiti JNA. Napisao sam da su sve vrijednosti zbog kojih sam bio u JNA nestale – počeo je ratnu priču Hasib, dalje govoreći da je svako ko je imao trunku patriotizma, samopoštovanja trebao napustiti takvu JNA.

Nakon toga dao se na službu Predsjedništvu Republike BiH.

– Pozvali su me, spremio sam stvari za sedam dana, ne sluteći šta će se dalje dešavati. Pitao sam ih ima li gdje vojske, želim da radim sa ljudima, moja struka je da podižem moral, pronalazak izlaza iz teške situacije. Tada donose naredbu da idem u Visoko, moj rodni kraj. Rekao sam im kako neću na druga ratišta, želim mobilizaciju tek kada razriješim situaciju u Visokom u kojem je bila formirana paravojna jedinica – nastavio je priču Hasib, kazujući da je bilo heophodno Bosnu braniti, njene narode i ono što je bilo ugroženo od vrijednosti.

Dodao je kako mu je najteže bilo što međunarodna zajednica nije htjela proglasiti agresiju na BiH.

-T o je bilo teško saznanje za one koje su znali kakva će situacija nastati, to je prvo razočarenje i strah. Ali, nije hrabrost iznijeti glavu pred metak, hrabrost je spoznati situaciju, savladavati strah, pronaći modalitet djelovanja. Kada se riješila situacija u Visokom, dobio sam prekomandu da idem u Zenicu, potom u Sarajevo, zatim u Travnik u 7. korpus na dužnost pomoćnika komandanda – kazao je Mušinbegović.

Posebna čast mu je, kako kaže, bilo učestvovanje u Vlašićkoj operaciji.  

– U toj operaciji smo iznenadili protivnika. Njihove jedinice nisu smjele zanoćiti na tom prostoru. To je bila jedna lijepa situacija – kazao je Mušinbegović, koji je ispričao da je bilo onih loših, kada ste na granici između života i smrti, te da je mogao poginuti osam puta.

Smatra da svaki pošten patriota koji BiH doživljava kao svoju kuću, domovinu, svoj vatan, nije imao izbora nego boriti se za slobodu i ravnopravnost.

– Naravno da sam se suprotstavio. Nisam tražio korpuse, tražio sam učešće, nakon što sam riješio stiuaciju u Visokom, prihvatao sam da idem gdje god je bilo potrebno braniti BiH. Jasno sam znao da se mora učestvovati. I danas da dođe do oružane potrebe, iako imam 68 godina, ja bih učestvovao i osjećam se sposobnim – kazao je naglašavajući kako danas nema napada da se treba braniti na bojnom polju, ali da je na djelu jasna opstrukcija i razbijanje BiH.

Poručio je da su nove generacije naša vrijednost i da, ako budu odgojeni na etici odanosti BiH i  ravnopravnosti svih njenih građana, ako budu dobri učenici i da se bore protiv neznanja, onda će se moći boriti protiv onih koji se zalažu za destrukciju ove zemlje.

– Moja Bosna je ćilimom zastrtra, paradigma sama po sebi. Treba jasno govoriti: Ne diraj mi u Bosnu, diraš mi u oko. Budeš li to radio, moj si protivnik. Ako ima Bosne, ima i nas u njoj. Prema tome, moramo se za nju kao takvu boriti, što je vrijednost u koju niko ne smije dirati kazao je Mušinbegović.

(M.U./Preporod.info)