Hasudin-ef. Atanović: Naša zajednica se kreće srednjim putem

Date:

– Naša zajednica se kreće srednjim putem, izjavio je u intervjuu za IIN Preporod glavni imam Islamske zajednice Bošnjaka u Austriji Hasudin-ef. Atanović.

Razgovarao: Mirnes Kovač

Preporod: Poštovani glavni imamu, na čelu ste Islamske zajednice Bošnjaka u Austriji od 2019. godine. Iza nas je druga godina pandemije, kako ste organizirali rad džemata, ukratko, kako ste se iznijeli sa mjerama i restrikcijama?

Atanović: Zahvaljujem se na prilici da govorim za naše najstarije i najautentičnije novine Preporod. Protekli period koji je iz nas bio je veoma izazovan. Bez ikakve najave i mogućnosti pripreme, suočili smo se s činjenicom da ništa nije kao što je bilo! Za nekoliko sedmica, svijet je također shvatio da je ovo samo početak pandemije koja se dešava jednom u toku stoljeća. Svi smo se suočili sa novim realnostima života pod ograničenjima. Za muslimane, kao i za druge, nijedno od ovih zatvaranja nije bilo lahko. Naravno, odgovorno smo kao i uvijek pristupili i postupali u skladu sa mogućnostima, po preporukama nadležnih. Našim džematima smo davali smjernice djelovanja, te bili u stalnoj komunikaciji sa imamima. Kreativnost imama je naročito došla do izražaja tokom ove pandemije. Sačuvali smo, uz Allahovu pomoć, sve naše džemate. Nijedan džemat se nije ugasio. Bili smo primjer, kako su to kazali nadležni, odgovornog pristupa. Ponosni smo na svoju ulogu i ovom prilikom se zahvaljujem svim našim imamima, džematima i džematlijama u Austriji na podršci i zajedničkom radu.

Preporod: U posljednje vrijeme bilo je nekih turbulencija oko pristupanja i prihvatanje jedinstvenog statuta i reorganizacije Islamske zajednice Bošnjaka u Austriji. Dokle ste stigli na tom putu? Kakvo je sada stanje?

Atanović: Zajednica je dinamična, a društveni procesi i promjene su svakodnevni i nezaustavljivi. Živjeti i djelovati u skladu s vremenom i prostorom naša je obaveza. Procese koje smo imali i one koji su u toku pokušavamo usmjeravati kako najbolje znamo i umijemo. Naravno, pri tome imamo u vidu zakonske okvire u kojima djelujemo. Austrija je jedna lijepa i ugodna zemlja za živjeti. To znaju svi naši ljudi koji su u njoj našli svoju drugu domovinu, a koja je njih također prepoznala i priznala i to je ta neraskidiva veza koju smo dužni njegovati i jačati na obostranu korist i u skladu sa civilizacijskim normama. Normalno je da nikada svi neće isto razumjeti procese. Ali većina shvata i razumije kretanje naše Zajednice srednjim putem. Taj naš srednji put umjerenosti podrazumijeva našu neraskidivu duhovnu vezu sa Rijasetom i Islamskom zajednicom u Bosni i Hercegovini. Dakako, on uključuje i saradnju sa drugim zajednicama u Austriji. Opredijeljeni smo da čuvamo i razvijamo naše aktivnosti u Republici Austriji, dakakao, poštujući demokratske principe samoopredjeljenja. To su procesi koji obično izazivaju turbulencije kako ste kazali, ali Islamska zajednica Bošnjaka u Austriji je stabilna i prepoznata kao faktor zaštite džemata, naših džematlija i imama.

Preporod: Možete li nam kazati kakav je odnos Vaše zajednice sa državnim organima i ustanovama Austrije?

Atanović: Naša zajednica je vazda bila otvorena za saradnju. Imamo korektnu komunikaciju sa svim partnerima u državi, sa crkvama i vjerskim zajednicama u Austriji. Islamska zajednica Bošnjaka u Austriji i Bošnjaci općenito su prepoznati kao paradigma življenja i prakticiranja vjere ne samo u Austriji, već i šire u Evropi. Dakako, ovoj paradigmi je odnos Austrije prema islamu dao posebnu važnost i rekli bismo autentičnost koja drugdje u Evropi nedostaje. Mi smo svjesni tog naslijeđa i ponosni smo na naše vrijedne članove, koji svojim radom, kulturom i vrijednostima na najbolji način reprezentuju islam i svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu. Sve ovo nam daje dodatni motiv, ali i obavezu, da razvijamo našu Zajednicu na principima činjenja dobra, a odvraćanja od lošeg. Naša nas vjera uči da smo dobrom dužni uzvratiti i na neugodne i loše stvari, kako bismo one koji nisu prijateljski raspoloženi prema nama pretvorili u svoje prijatelje.

Cijeli intervju dostupan u printanom i digitalnom izdanju IIN Preporod.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related