Hatib – direktni sljednik Poslanika a.s.

Date:

U Sarajevu je 3. i 4. decembra nastavljen ciklus dvodnevnih seminara za hatibe Islamske zajednice (IZ) u BiH pod nazivom “Umijeće govora o vjeri i govorničke vještine”, u organizaciji Uprave za vjerske poslove i Ureda za zekat Rijaseta IZ.

Polaznici ovog ciklusa seminara bili su hatibi sa područja muftijstava mostarskog i sarajevskog.  

Predavanje prvog dana seminara održao je prof. dr. Ismail Palić, redovni profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu, o temi “O hutbi iz ugla kulture govora”.

Profesor Palić je kao istaknuti lingvist, ali i svršenik Gazi Husrev-begove medrese, u naučnom pristupu objasnio sistemske korake koje je neophodno preduzeti u pripremanju hutbe koja će ispuniti svoj cilj i zadatak. I ovoj je grupi mladih imama i hatiba skrenuo pažnju na nužnu potrebu blagovremene pripreme hutbe, pravilne upotrebe najčešćih riječi te ukazao na situacije koje vode “teškoj” i dosadnoj hutbi.

U dijelu seminara nazvanom “Razgovor sa hatibom” sa polaznicima seminara družio se i razgovarao mr. Mustafa ef. Gobeljić, glavni imam Medžlisa IZ-e u Brčkom.

On je svojim mlađim kolegama kazao da “nema ništa čišće od bjeline ahmedije”, te da “hutba kreira mišljenje ali i budućnost”, jer je hutba obrazuje, a svako obrazovanje služi da bi se u budućnosti primjenilo znanje. Posebno je istakao važnost uloge imama kao nasljednika Božijeg Poslanika a.s., u prenošenju i podučavanju u propisima vjere.

– Svaki petak imam stoji na mjestu na kojem je stajao poslanik Muhammed, a.s. i to je emanet i velika odgovornost – poručio je svojim mladim kolegama Mustafa ef. Gobeljić.

Drugog dana seminara predavač je bio prof. dr. Mustafa Hasani, vanredni profesor na Fakultetu islamskih nauka (FIN) u Sarajevu ali i dugogodišnji hatib. Polaznicima je ukazao na važnost vlastitog promišljanja u pripremanju hutbe, istovremeno vodeći računa o slobodi koja se ima kada se govori sa mimbera. Ono što je posebno zaokupilo pažnju polaznika jeste analiza hutbi koje je poslanik Muhammed a.s., održao u Kubau.

I prvog i drugog dana seminara održane su i radionice gdje je po jedan polaznik održao oglednu hutbu o tmi društveni porok ili zekat. I ovog su puta polaznici imali intezivnu diskusiju u kojoj su iznosili viđenje održane hutbe i ukazivali na njene dobre i loše strane.

Obraćanjem Ismail-ef. Smajlovića, direktora Uprave za vjerske poslove  i uručenjem certifikata o prisustvu završen je 4. ciklus seminara o hutbi.

Posljednji seminar iz ovog će ciklusa biti organiziran 10. i 11. decembra za hatibe iz mešihata IZ-e u Sandžaku, Hrvatskoj i Sloveniji.

M.H.

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related