Hfz.dr. Mensur ef. Malkić: Hutba o vrijednostima prvih deset dana mjeseca zu-l-hidže

Date:

Današnji džuma-namaz u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu predvodio je dr.hfz. Mensur ef. Malkić, prvi imam ove džamije, kazujući hutbu o vrijednostima mubarek dana u kojima se nalazimo.

– Prvih deset dana mjeseca zul-hidžeta u kojima se ovih dana nalazimo imaju posebnu vrijednost – kazao je ef. Malkić, podsjećajući na kur'anske ajete u kojima se Uzvišeni zaklinje ovim mubarek danima.

Pojasnio je da u ovim ajetima Allah dž.š. veliča zoru Kurban-bajrama, veliča i uzdiže Dana Arefata i prvi dan Kurban-bajrama.

– Vjernik se treba potruditi da maksimalno iskoristi ove mubarek dane, da se u njima okiti dobrim djelima zato što su dobra djela koja učinimo u ovima danima posebno draga Uzvišenom Stvoritelju. Ukrasimo današnji, kao i naredne dane zikrom, istigfarom i učenjem Kuran-i-Kerima, čuvanjem, osvježavanjem i jačanjem rodbinskih veza. Različiti su i brojni načini na koje možemo učiniti dobro djelo i približiti se Allahovoj dž.š. milosti – poručio je ef. Malkić.

Pozvao je da se posti u četvrtak, 30. jula, na Dan Arefata, kada se hadžije telbijama i dovama približavaju Allahovom rahmetu, a oni vjernici koji nisu na Arefatu, postom se približavaju Njegovoj milosti.

Hutbu pogledajte u prilogu:

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related