Hfz. Lejla Boškailo: Uključimo svijest u proces primanja Allahovih blagodati

Date:

U sedmoj emisiji Poruka vjere, poruka dobra koja se emituje u iftarskom programu televizije BIR o zahvalnosti je govorila hfz. Lejla Boškailo, profesorica u Karađoz-begovoj medresi u Mostaru.

Hafiza je tokom razgovora sa Maidom Dizdarevićem govorila o važnosti razvijanja ljudske svijesti o blagodatima.

– Da bismo bili svjesni, ključ je Fatiha, sura koju ponavljamo svakoga dana u svakom namazu, na svakom rekatu. U njoj se pominje put onih kojima su darovane blagodati. U tefsirima se pominje da je pravi put zapravo put na kojemu se postaje svjestan blagodati. Kur'an u cjelini detaljno govori o blagodatima, bilo da su one kosmičke, bilo da su blagodati na našoj planeti ili da je riječ o pojedinačnim blagodatima – istakla je hfz. Boškailo.

Povezujući kur'anske ajete o blagodatima sa vidljivim znakovima iz okruženja, hfz. Boškailo je naglasila nemogućnost da se sve blagodati pobroje.

– Premda je blagodati nemoguće pobrojati, islamski učenjaci su pokušali uspostaviti neke uzročno-posljedične veze između nekih blagodati; koja blagodat služi kao sredstvo za postizanje nekih drugih blagodati, te da li postoji neka hijerarhija blagodati, a u temelju svih njih nalazi se Milost – kazala je Boškailo.

Lejla Boškailo - Lejla Boškailo: Uključimo svijest u proces primanja Allahovih blagodati
Hfz. Lejla Boškailo

Tokom razgovora, hfz. Boškailo je uputila nekoliko praktičnih savjeta za preciznije uočavanje svih blagodati kojima smo okruženi.

– Ustaljeno je mišljenje da biti zrelo biće znači prihvatiti opće i ograničavajuće obrasce. Ljudska situacija raskoraka između želje i mogućnosti prisili čovjeka da to racionalizira, čime se smanjuju ambicije i stvara iluzija zaštite od nekih budućih razočarenja. Tada se ne primijeti koliko ta zaštita ograničava. Međutim, uz hrabri iskorak van tih ograničenih obrazaca jeste izvjesna hrabrost, jeste pogled ka blagodatima i svakodnevno podsjećanje na Darivatelja – poručila je hfz. Boškailo.

Kako je hfz. Boškailo naglasila, postoji neraskidiva veza između ljudskog spoznajnog posmatranja i osjećaja zahvalnosti.

– Zahvalnost je spoznaja svega što je lijepo i dobro – jezgrovito je definirala gošća večerašnjeg iftarskog programa TV BIR.

Serijal Televizije BIR Poruka vjere, poruka dobra emituje se u iftarskom programu tokom cijelog ramazana a sniman je u auli Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu. Emisiju uređuju Emira Musa, Edin Hamzakadić, Maid Dizdarević i Amina Svraka.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related