Historijski izbori za Bošnjake na Kosovu

Date:

Bošnjaci na Kosovu – Popis 2011. godine

Bošnjaci su jedna od manjina priznatih Ustavom Republike Kosovo i imaju tri zagarantovana mjesta u Parlamentu. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, broj Bošnjaka na Kosovu je bio 27 533 ili 1,58 %, dok je broj Muslimana na popisu 1991. bio 54 758 ili oko 3%.

Na popisu 2011. godine Goranaca je bilo 10 265 ili 0.6%. Popis koje planiran ove godine je zbog izbora i pandemije odgođen za narednu godinu i trebao bi napokon pokazati realnu demografsku sliku Kosova, jer su Albanci bojkotovali popis 1991. a popis 2011. godine nije realizovan na sjeveru Kosova, gdje su Srbi većina, ali gdje živi par hiljada Bošnjaka.

Nažalost, Bošnjaci Kosova su najugroženija naša zajednica u domovinskim zemljama i dijaspori zbog nepostojanja bilateralnih odnosa između dvije države.

Parlament Kosova ima 120 zastupnika od kojih je 20 rezervisano za manjine: 10 za Srbe, 4 za  Rome, Aškalije i Egipćane (RAE), 3 za Bošnjake, 2 za Turke i 1 za Gorance.

Bošnjaci su na proteklim izborima na Kosovu imali prijavljenu jednu Koaliciju – Vakat, (Demokratska stranka Bošnjaka sa sjedištem u Prizrenu i Demokratska stranka Vatan iz Dragaša), Novu demokratsku stranku i Socijaldemokratsku Uniju iz Prizrena, te dvije inicijative – Naša i Ujedinjena zajednica Adrijane Hodžić. Zastupnička mjesta su osvojili Koalicija Vakat, NDS i SDU nakon prihvaćenih žalbi na izbor predstavnika iz Ujedinjene inicijative koji su pokušali glasovima Srba ući u Parlament.

Bošnjaci u Vladi Albina Kurtija

– O jedinstvu je veoma teško govoriti jer sve političke opcije Bošnjaka, tačnije njihovi lideri gledaju uskostranačke ili lične interese. Ohrabruje, ipak, da je osmero zastupnika iz redova “ostalih” zajednica oformilo Zastupnički klub koji u svom sastavu ima svo troje bošnjačkih zastupnika, tu su dva zastupnika iz turske, po jedan iz romske, egipćanske i aškalijske zajednice – smatra Mustafa Balje, novinar i književnik.

mustafa-balje-e1604616820852.jpg - Historijski izbori za Bošnjake na Kosovu 
Balje: Zbog nepostojanja odnosa BiH i Kosova Bošnjaci najviše gube

U drugoj Kurtijevoj Vladi Srbi bez obzira što nisu dio pozicije imaju jedno ministarsko mjesto kao i Turci i Egipćani. Ukupan broj ministarstava u Vladi Kosova je 15.

Ova Vlada je po prvi put omogućila da funkciju zamjenice premijera Kurtija obnaša jedna Bošnjakinja. Emilija Redžepi, čelnica NDS-a, će u narednom mandatu biti zadužena za ljudska i manjinska prava. Na njeno mjesto u Parlamentu je ušla Samra Ilijazi. Bahrim Šabani je zastupnik Koalicije Vakat, a Duda Balje zastupnica SDU-a.

– Bošnjaci Kosova, zbog neuspostavljenih odnosa Kosova i Bosne i Hercegovine, su najveći gubitnici od svih zajednica koje žive u ovoj zemlji. Uspostavljanjem političke “arbitraže” nacionalnih bošnjačkih stranaka iz BiH ili pak otvaranjem konzulata u Prizrenu bi bili osigurani uslovi za veće jedinstvo među Bošnjacima. Uzimajući u obzir kakva je politička scena u matici teško je govoriti o nekakvom pozitivnom uticaju na opće stanje Bošnjaka. Problema ima u svim sferama bitnih za očuvanje nacionalnog identiteta Bošnjaka: obrazovanje na maternjem bosanskom jeziku, upis studenata na fakultetima u BiH, nezaposlenost, iseljavanje… – zaključuje Balje.

Podmlađivanje političkih predstavnika Bošnjaka

Protekli izbori su za Kosovo bili historijski po mnogim pokazateljima, a na bošnjačkoj političkoj sceni pojavila se nova opcija koja uglavnom okuplja mlađe i obrazovane kadrove koji obećavaju suštinske promjene.

Naša inicijativa je prva politička opcija koja je ukazala na manipulaciju učešćem srpskih glasova u izboru predstavnika Bošnjaka u Parlamentu Kosova. Na isti način Srbi su izabrali svog kandidata za predstavnika Roma.

kosovo bosnjaci.jpg - Historijski izbori za Bošnjake na Kosovu 
Protesti Naše inicijative

– Na manipulaciju smo ukazali i prije početka izborne kampanje, zatim smo najavili i građansku peticiju koju smo obustavili, jer je Izborni panel za žalbe i predstavke pri Centralnoj izbornoj komisiji Kosova usvojio našu žalbu. Također, vrlo je važno napomenuti da smo Žalbu podnijeli uz pomoć organizacije Kosovo Law Institute. Prvi i jedini smo organizirali mirne proteste u Prištini, gdje su nam pomogla albanska udruženja, a na kom su prisustvovali pripadnici političkih opcija RAE zajednice, ali i drugi bošnjački subjekt, kao i nezavisni intelektualci – kaže za Preporod.info Osman Džudžević iz NAŠE inicijative.

Iako rezultati izbora nisu omogućili kandidatima ove političke opcije ulazak u Parlament oni su konstantno vršili pritiske na institucije i javnost da se poništi zloupotreba demokratskog sistema kroz izbor srpskih kandidata Bošnjaka i Roma u Parlament Kosova.

Na pitanje koji su razlozi osnivanja Naše inicijative naš sagovornik ističe niz faktora kao što je ogromna želja za reformama, progresom i boljem životu svih građana Kosova, a naročito u bošnjačkoj, ali i goranskoj zajednici.

Osman-Dzudzevic.jpg - Historijski izbori za Bošnjake na Kosovu 
Džudžević: Broj Bošnjaka prepolovljen u proteklih 30 godina

– Naš narod je u nezavidnom položaju, a glavni krivci za takvo stanje jesu dosadašnji politički predstavnici, njihov nerad, nepotizam i korupcija. Bošnjaci Kosova su prepolovljeni u proteklih 30 godina, mahom zavise od dijaspore, dok se političari, a naročito vrhuške postojećih bošnjačkih stranaka, bogate. Jedan od prioriteta djelovanja NAŠE jeste usmjeren na podizanju razine kvaliteta nastave na bosanskom jeziku koja je u kritičnoj fazi. Udžbenike nemamo, ono što imamo je zastarjelo i dostupno tek određenom broju učenika. Nastavni kadar nastavlja da se urušava zbog familijarnog i partijskog zapošljavanja, ali i zbog toga što prosvjetni radnici na bosanskom jeziku nemaju stručno usavršavanje, seminare, mogućnost regionalne saradnje – smatra Džudžević.

Smjena generacija je nešto što je nezaustavljiv proces koji će se prije ili kasnije dogoditi i u političkim tokovima Bošnjaka na Kosovu. Taj proces započela je upravo NAŠA, jer su Bošnjacima na Kosovu potrebne nove snage, mladi intelektualci, stručnjaci iz raznih oblasti društvenog života.

– Sistem u kojem nas nagriza korupcija, nepotizam, politikanstvo, jeftini populizam, nije dostojan pristojnog čovjeka na Kosovu i mi nikada nećemo odustati od borbe za promjenu. Naročito je važno boriti se promjene koje bi dovele do toga da se naš narod ne iseljava masovno, jer ako je obrazovanje na bosanskom jeziku pred gašenjem, isto prijeti i cijelom bošnjačkom narodu na Kosovu – zaključuje Džudžević.

Jedan od glavnih njihovih prioriteta bit će uspostava opština sa većinskim bošnjačkim stanovništvom (Vitomirica/Župa i Podgor/Gora) što po Ustavu i pripada Bošnjacima.    

Iz NAŠE inicijative su najavili aktivno učešće u kampanji za popis stanovništva kako bi što više Bošnjaka se pravilno izjasnilo na popisu što je temelj za proaktivnu borbu za ostvarivanje prava koja im Ustav garantira.

(Voloder Sanadin/Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related