Historijski muzej BiH: Izložba povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici

Date:

Povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici, u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine, 7. jula bit će biti otvorena izložba “Srebrenica: Genocid u osam činova”, prenosi Anadolu Agency (AA).

Izložba predstavlja početak kampanje Srebrenica 25: Zajedno protiv virusa poricanja, koju organizuje SENSE – Centar za tranzicijsku pravdu u saradnji sa Historijskim muzejom Bosne i Hercegovine i koalicijom od 15 organizacija civilnog društva iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Kosova.

Ova kampanja, kako navode organizatori, predstavlja do sada najveću regionalnu kampanju organizacija civilnog društva s ciljem prevencije negiranja ratnih zločina počinjenih tokom devedesetih na prostorima bivše Jugoslavije.

-Kampanja započinje u utorak, 7. jula u 17 sati, otvaranjem multimedijalne izložbe paralelno u Sarajevu, Puli i Tuzli, i traje do 11. jula, dana kada je 1995. godine pala Srebrenica. Izložba se zasniva na internetskom narativu ‘Srebrenica: Genocid u osam činova’. Svi materijali koji će biti prikazani na izložbi i tokom kampanje dio su bogate SENSE arhive koja sadrži oko 2.000 izvještaja sa ‘srebreničkih suđenja’ pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), kao i 550 videopriloga posvećenih Srebrenici, koji detaljno opisuju kako je MKSJ istražio, rekonstruirao i procesuirao zločine počinjene 1995. u Srebrenici-, navode iz Historijskog muzeja BiH.

Kampanja će se istovremeno odvijati i na internetu – društvenim mrežama i portalima, a svi navedeni videomaterijali biće online prikazani na društvenim mrežama Historijskog muzeja BiH i ostalih organizacija uključenih u kampanju.

Izložba će u Historijskom muzeju BiH biti otvorena do kraja augusta. 

(Anadolija)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related