Hoće li nas “zaobići” sezonska gripa?

Date:

Foto: ZZJZ FBiH

Entitetski zavodi za javno zdravstvo u ovoj sezoni zabilježili su veoma mali broj oboljelih kada je riječ o sezonskoj gripi. Ranijih godina, prije pojave pandemije korona virusa, registrovano je na hiljade zaraženih od sezonske gripe, kao i na desetine smrtnih slučajeva.

Zadnji podaci Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH pokazuju da je u oktobru ove godine prijavljeno svega 815 oboljelih od bolesti sličnih gripi (ILI), dok je godinu ranije u istom periodu broj oboljelih bio 2.775, a u 2108.godini u oktobru su registrovana 2.953 oboljela od sezonske gripe. Smrtnih slučajeva u 2019. godini bilo je 41, a u 2018. godini od gripe je umrlo 47 osoba.

I dok Federacija BiH bilježi mali broj oboljelih, u 49. nеdјеlji nаdzоrа nаd influеncоm u sеzоni 2020/2021, prema podacima Instituta za javno zdravstvo, dоmоvi zdrаvljа Rеpublikе Srpske su priјаvili 3.648 аkutnih rеspirаtоrnih infеkciја (АRI), dоk је оbоljеnjа sličnih gripi (ILI) rеgistrоvаnо 991.

Mada ova sezona gripe u BiH još uvijek nije u punom zamahu, za očekivat bi bilo da će se to desiti u januaru i februaru, kada obično zavodi bilježe vrhunac oboljelih, posebno jer se ove godine veoma mali broj građana vakcinisao protiv sezonske gripe.

Podsjećamo i da nabavljene doze vakcina nisu bile dovoljnje da se građani zaštite.

Jedino što bh.građanima ide “na ruku” su podaci američkog Centra za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC), gdje se navodi kako su posljednjih mjeseci zabilježili historijski niske razine cirkulacije gripe u međusezoni u SAD-u.

Struka je stave da suzbijanje zaraznijeg COVID-19 pomoću strogih epidemioloških mjera istovremeno suzbija i manje zaraznu gripu. 

CDC ističe da se u početku pandemije pad aktivnosti virusa gripe pripisivao smanjenom testiranju na prisutnost virusa gripe, jer su osobe s respiratornim simptomima često bile preferencijalno upućivane na ocjenu i testiranje na SARS-CoV-2. 

Međutim, povećani napori državnih zdravstvenih službenika i kliničara da se poveća ispitivanje uzoraka na gripu rezultirali su dovoljnim brojem testiranih da bi se moglo pouzdano utvrditi da je slučajeva gripe bilo vrlo malo ili nimalo. Neke zemlje, poput Australije, provele su masovna testiranja uzoraka na gripu. Otkriveno je vrlo malo pozitivnih rezultata tokom mjeseci u kojima epidemije gripe na južnoj hemisferi obično dosežu vrhunac. 

Primjerice, testiranja na gripu u Australiji su na 60.031 uzorku otkrila samo 33 pozitivna rezultata. U Čileu je među 21.178 testiranih uzoraka otkriveno samo 12 pozitivnih, dok je u Južnoafričkoj Republici među 2.098 testiranih uzoraka otkriveno samo šest pozitivnih. Dakle, u ove tri zemlje ukupno je na 83.307 uzoraka otkriven samo 51 pozitivan rezultat, odnosno oko 0,06 posto. 

Struka je stave da je u jeku ove pandemije jako važno ne ispustiti iz vida gripu.

– Mogućnost širenja virusa gripe značajno se smanjuje zbog strogih epidemioloških mjera. Treba omogućiti dovoljno resursa da se dijagnosticira gripa. Na nju se ne smije zaboraviti – kazali su za Preporod.info iz zdravstvenih ustanova koje prate kretanje gripe.

(A.N./Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related