Holandija će svojim vojnicima iz Srebrenice platiti po 5.000 eura

Date:

Vlada Holandije isplatit će po 5.000 eura novčane naknade svojim vojnim veteranima koji su služili u Srebrenici tokom jula 1995. godine, kada je na tom području Bosne i Hercegovine počinjen genocid.

Ministrica odbrane Holandije Ank Bijleveld je u pisanoj izjavi navela kako će provesti preporuke u izvještaju komisije Borstlap o holandskim vojnicima koji su služili u sklopu snaga Ujedinjenih nacija u Srebrenici.

Navodeći da će holandski vojnici dobiti po 5.000 eura i da će im biti organizovana posebna putovanja u Srebrenicu, Bijleveld je kazala da će se ponuditi stručna pomoć za 850 vojnika koji još uvijek imaju psiholoških problema.

Vrhovni sud Kraljevine Holandije je u julu 2019. potvrdio raniju presudu o djelimičnoj odgovornosti države Holandije za smrt Bošnjaka koji su pokušali spas pronaći u bazi holandskog bataljona u Potočarima, nakon pada srebreničke enklave u julu 1995. godine.

Holandski bataljon je znao da je 350 muškaraca, koje su poslali iz baze u Potočarima, u stvarnoj opasnosti od napada jedinica Vojske Republike Srpske i smrti.

– Holandski bataljon je bio u izuzetno teškom položaju, jer su Holanđani stajali s lakim naoružanjem protiv više sile i teško naoružanih Srba – navedeno je između ostalog u odluci Vrhovnog suda Holandije u Hagu.

U genocidu u Srebrenici ubijene su najmanje 8.372 osobe.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related