Hota-Muminović: Nastavak pilot-projekta iz programiranja, u većini osnovnih i srednjih škola KS

Date:

Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović posjetila je Osnovnu školu “Mula Mustafa Bašeskija” u povodu završetka prve faze projekta promocije znanja i vještina iz oblasti programiranja.

Projekt se provodi pod službenim nazivom “From 0>2 Super Hero” i namijenjen je učenicima osnovnih škola u Kantonu Sarajevo.

Pripremljen je i realizovan u saradnji sa Međunarodnom školom programiranja za djecu i mlade do 18 godina “Digital School”.

Tokom posljednja dva mjeseca 2021. godine realizovano je niz zabavnih časova programiranja. Učestvovalo je više od 40 posto učenika te škole koji su se upoznali sa programiranjem i ispisali više od 7.500 linija koda, što je OŠ “Mula Mustafa Bašeskija” svrstalo u kategoriju primjera najbolje prakse.  

Tom prilikom je, za iskazani entuzijazam i angažovanje tokom cijelog perioda provedbe ovog pilot projekta direktorici škole i osoblju uručena posebna zahvalnica.

– Ovakav pristup podršci projekata s ciljem motivacije djece za učešće u vannastavnim aktivnostima svakako predstavlja primjer koji ostali mogu da slijede. Iskustva stečena tokom provođenja ovog pilot projekta će pomoći u razvoju smjernica za efikasnije planiranje i realizaciju sličnih aktivnosti, kao i za sam nastavak projekta koji će obuhvatiti veći broj osnovnih i srednjih škola u Kantonu Sarajevo – istakla je ministrica Hota-Muminović, saopštila je Služba za protokol i press KS.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related