Hrvatska: Aktivistice upozoravaju na nezakonito protjerivanje djece izbjeglica

0
161

Aktivistice Centra za mirovne studije i Inicijativa Dobrodošli! ispred zgrade Vlade Republike Hrvatske predstavile su šesti “Izvještaj o nezakonitim protjerivanjima djece i djece bez pratnje”, kako bi upozorile hrvatsku Vladu da prestane s ovom praksom koja je, tvrde, postala prešutna politika Evropske unije (EU).

Šesti izvještaj o nezakonitim i nasilnim protjerivanjima izbjeglica i drugih migranata iz Hrvatske objavljen u posljednje četiri godine donosi svjedočanstva djece i njihovih porodica te djece bez pratnje o tome kako je hrvatska policija prekršila prava djece i nezakonito ih protjerala iz Hrvatske u BiH i Srbiju. 

Izvještaj su izradili Centar za mirovne studije, Društvo za psihološku pomoć, Inicijativa Dobrodošli! te Mreža Border Violence Monitoring.

Ana Ćuća iz Centra za mirovne studije (CMS) upozorila je kako je protjerivanje djece s hrvatskog teritorija “nezakonita i nelegalna svakodnevnica te kršenje nacionalnih i međunarodnih te ljudskih prava”.

– Kako prebijanjem djece i oduzimanjem njihovih osobnih stvari, zatvaranjem djece u policijske kombije po nekoliko sati, izlažući ih ekstremno visokim ili niskim temperaturama, pucanjem te korištenjem elektrošokera nad djecom, kako tačno štitimo naše granice? – upitala je Ćuća.

Ona upozorava kako je ova praksa hrvatske policije s godinama postala uobičajena i sve češća, te kako se protiv Hrvatske trenutno vode dva sudska procesa na Evropskom sudu za ljudska prava.

Jedan je slučaj Dine Husini, šestogodišnje djevojčice koja je tragično preminula, a drugi je detencija, protjerivanje, nečovječno i nasilno ponašanje hrvatske policije nad 17-godišnjim dječakom iz Sirije koji je zatražio azil u Hrvatskoj, a potom protjeran u BiH.

– Bosna i Hercegovina nije sigurna zemlja za djecu i uvjeti u kojima oni trenutno borave ne odgovaraju najboljim interesima djeteta – ocijenila je Ćuća.

Dodala je kako su međunarodne organizacije samo u aprilu ove godine zabilježile 1.643 nezakonita protjerivanja iz Hrvatske, što, ocjenuje, pokazuje da je ovaj trend u porastu zbog koronakrize.

Tea Vidović iz Inicijative Dobrodošli! je poručila kako hrvatski premijer Andrej Plenković i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović godinama ignoriraju optužbe i dokaze o nezakonitim protjerivanjima te šutke provode politiku dodvoravanja EU.

Vidović tvrdi kako su protjerivanja postala službena politika upravljanja granicom, kako nasilja nisu lišena ni djec, te kako je riječ o naredbama s vrha.

– Hrvatska pravobraniteljica za djecu u 2019. godini zaprimila je deset izvještaja o kršenju prava djece, a međunarodne organizacije koje djeluju u susjednoj Srbiji navode da je samo u Srbiju te godine protjerano preko 2.000 djece, s tim da u Hrvatskoj o tim slučajevima nije provedena ni jedna istraga – upozorava Vidović.

Aktivistice su predstavile strip o Madini, šestogodišnjoj djevojčici iz Afganistana koja, po njihovim riječima, stradala uslijed nezakonitog protjerivanja.

(Anadolija)