Hrvatska bi sutra mogla ukinuti samoizolaciju za ulaske iz BiH

Date:

Ministar unutrašnjih poslova RH Davor Božinović najavio je da će Hrvatska “najkasnije sutra” ukinuti obaveznu dvosedmičnu samoizolaciju za državljane koji u zemlju ulaze iz BiH.

– Vjerovatno ćemo i kao članica EU-a liberalizirati u određenoj mjeri režim prelaska granice kada su u pitanju i državljani EU-a i naše susjedne zemlje – rekao je Božinović.

Evropska unija, naime, tek treba izaći s preporukama o otvaranju svojih vanjskih granica, o čemu se trenutno vode razgovori, rekao je hrvatski ministar.

Božinović kaže da će se pričekati da završe razgovori u Bruxellesu, ali dodaje da će liberalizacija “značiti ulazak u RH uz pridržavanje epidemioloških mjera, ali više ne obvezu samoizolacije za one koji dolaze iz smjera BiH”, prenosi Hina.

Rekao da odluku o tome očekuje “najkasnije sutra”.

Istaknuo da se “nalazimo u fazi tzv. plesa s virusom i analiziramo na dnevnoj osnovi sve što se događa unutar zemlje i u bližem, i u širem okruženju.”

Hrvatska je prošle sedmice uvela obavezu dvosedmične samoizolacije za sve građane koji ulaze iz BiH, Crne Gore, Srbije, Sjeverne Makedonije i Kosova nakon porasta zaraženih korona virusom.

Šefica bosanskohercegovačke diplomacije Bisera Turković u ponedjeljak je odustala od prijedloga za protumjere Hrvatskoj nakon razgovora s hrvatskim kolegom Gordanom Grlićem Radmanom.

(FENA)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related