Hrvatska: Bošnjačke organizacije izlaze zajedno na manjinske izbore, 7. maja

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) i Bošnjačka nacionalna zajednica za Zagreb i Zagrebačku regiju (BNHZ Zagreb) najavili su u nedjelju zajednički izlazak na manjinske izbore, koji se održavaju 7. maja.

Na skupu “Snagom zajedništva” to su najavili predsjednici tih organizacija, Armin Hodžić i Adis Keranović, javlja Hina.

– Odlučili smo se na zajednički izlazak na izbore, već smo, više-manje, složili listu od 25 kandidata – istaknuo je Keranović (BNHZ Zagreb) obraćajući se prisutnima.

Hodžić (BNV) je istaknuo kako je riječ o “prijelomnom trenutku” za Bošnjake u Zagrebu, ali i širom Hrvatske, dodavši da je lista kandidata “simbioza volje i želje” da bošnjačka zajednica prosperira u društvu.

Obojica su pozvali na izlazak na manjinske izbore, na kojima pripadnici nacionalnih manjina biraju članove vijeća i predstavnike nacionalnih manjina. Ta vijeća se biraju u gradovima i općinama u kojem pripadnici pojedine manjine čine najmanje 1,5 posto stanovništva, u gradovima i općinama u kojima živi više od 200 pripadnika pojedine manjine te u regijama u kojima ih živi više od 500.

Hodžić se osvrnuo i na zastupljenost Bošnjaka u Hrvatskom saboru, smatra da bi trebali imati samostalnu izbornu jedinicu i samostalno birati svog zastupnika. Po svim parametrima: brojnošću u Hrvatskoj, učestvovanjem u Domovinskom ratu, kao i drugim segmentima, dali su dovoljno ovom društvu da bi imali razloga za to, kazao je.

Bošnjaci biraju zastupnika zajedno sa albanskom, crnogorskom, makedonskom i slovenskom nacionalnom manjinom. Hodžić je istaknuo da ih je svih u Hrvatskoj ukupno 53.000, dok istovremeno postoje neke izborne jedinice s tek 10.000 birača.

– Ne smijemo biti obeshrabreni – istaknuo je najavivši da će o toj inicijativi razgovarati s nadležnim državnim institucijama, u sklopu najavljene izmjene izbornih jedinica u Hrvatskoj.

(Preporod.info)